'www’nin mucidi 'Solid' devrimine hazırlanıyor

'www’nin mucidi 'Solid' devrimine hazırlanıyor

Word Wide Web’in kurucusu Tim Berners-Lee, Solid adını verdiği uygulama ile internet dünyasında yeni bir devrim peşinde. Berners-Lee, internette yaşanan yozlaşmaya son vermek istiyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU / FRANKFURT 

Önceleri demokrasinin daha fazla gelişmesi ile özdeş olarak anılan internet, şimdilerde demokrasinin önündeki en büyük tehlikelerden biri olarak görülmeye başlandı. Daha bir kaç yıl öncesine kadar demokrasiyi yaymak adına en önemli araç olarak görülen internet, şimdi demokrasiyle mücadele eden bir medyuma dönüştü . Technology Review dergisinde internet sosyoloğu Tim Hwang imzasıyla yer alan bir yorumda ‘’ Tarihdeki diğer devrimsel hareketlerde olduğu gibi bir tür büyü bozulması yaşandı. Tıpkı tarihde Hıristiyanlıkla ilgili devrimler ve Bolşevik ihtilalinde olduğu gibi. Vadedilen kurtuluş doktrini gerçekleşmeyince böyle oluyor’’ diyor.

YOZLAŞMA NASIL DURDURULUR

Süddeutsche Zeitung’da Michael Moorstedt tarafından hazırlanan habere göre, Internetteki yozlaşmayı açıklamaya çalışan farklı teoriler var. Bunlardan birincisine göre internetteki yozlaşma endüstrinin interneti kendi menfaatleri doğrultusuna kullanması ile başladı. Kötümser yorumcular ise internetin başlangıcından itibaren zannedildiği gibi harika bir şey olmadığını düşünüyor. Bir diğer grup ise henüz internet için hazır bir jenerasyon olmadığımız için sorunlar yaşadığımızı iddia ederek, internetle büyüyen yeni jenerasyonun Facebook gibi platformlara ihtiyaç duymadığını dolayısıla verilerin de suistimal edilemeyeceğini söylüyor.

LEE DURUMA EL ATTI

Bu teorilerin yanında bir de yenilicikler var. Yenilikçilerin başını WWW’nin (World Wide Web) kaşifi Tim Berners-Lee çekiyor. Berners Lee, Solid (Social Linked Data) adını verdiği yeni bir sistem geliştiriyor. Eğer proje Berners Lee’nin hayal ettiği şekilde gelişirse, internetteki tüm iş modelleri ve gelenekler yeni baştan değişecek. Berners Lee’nin kurmak isteği yeni sistemde kullanıcılar kendi verilerinin geleceği hakkında yegane karar verici olacak.

VERİLER FARKLI YERLERDE DEPOLANACAK

Kullanıcılar kendileri hakkındaki verileri istemeden de olsa Facebook, Google vs. gibi internet devlerinin serverlerinde depolamak yerine farklı coğrafyalarda kurulabilen Pods isimli platformlarda saklayacak. Şahsi veriler, kontaklar, fotoğraflar, sağlık veriler ve banka hesap hareketleri gibi bilgiler Pods denilen platformlarda bulunacak ve bu verilerin akibeti hakkında sadece kullanıcılar karar verecek.

KULLANICI KENDİ KARAR VERİYOR

Kullanıcı bizzat kendisi bu verilere kimim ulaşıp ulaşamayacağına karar verecek. Bir internet kullanıcısı internette kullandığı bir platformdan diğerine geçmesi durumunda, eski sunucuya sunduğu verileri kullanma hakkını alıp yeni sunucuya devredebilecek. Sosyal medya platformlarında da bir ‘’taşınma’’ olunca aynı yöntem kullanılacak. Solid tam olarak hazır değil. Hazır olması halinde, mevcut kullanıma eleştirel yaklaşan geniş bir kullanıcı kitlesinin de bulunması gerekiyor.

LEE ÇOK İYİMSER

Ancak Berners Lee bu konuda iyimser. Berners Lee’nin yaptığı programlama ile 1990 lı yıllarda CERN isimli küçük bir bilgisayardan bütün dünyaya yayılan World Wide Web’e geçilmesi de bir kaç yıl zaman almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN