Tesbih namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? İşte Mevlid Kandilinde kılınacak namaz

Tesbih namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? İşte Mevlid Kandilinde kılınacak namaz

Hz. Muhammed’in doğum günü olan Mevlid Kandili, namazlarla, dualarla idrak ediliyor. Tesbih namazı da Mevlid Kandilinde kılınması tavsiye edilen namazlar arasında yer alıyor. Diyanet, Tesbih namazının kılınışını ve kaç rekât olduğunu açıkladı.

Peygamber Efendimizin, amcası Hz. Abbas’a öğrettiği Tesbih namazı, yılda en az bir kere kılınması gereken bir namazdır. Geçmişte, bilmeden ya da bilerek yapılan tüm günahların affına vesile olan Tesbih namazının kılınışı, diğer namazlara göre farklılık gösteriyor.

TESBİH NAMAZI KAÇ REKÂTTIR

Tesbih namazı 4 rekâttan oluşur. Kandil namazı için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı resmî bir bilgi bulunmuyor. Fakat, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, Mevlid Kandilinde kılınabilecek namazlar arasında bulunuyor. Mevlid Kandilinde tesbih namazının kılınması, din alimleri tarafından öneriliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere Tesbih namazı şöyle kılınmaktadır;

Tesbih namazı, ömürde bir defa dahi olsun kılınması önerilen mendub namazlardandır. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in amcası Abbas’a, “Amca, sana tam on yararı olan bir şey söyleyeyim; bunu yaparsan günahlarının eskisi-yenisi, ilki-sonu, bilmeyerek yaptığın-bilerek yaptığın, büyüğü-küçüğü ve gizli ya da açıktan yaptığın on türlü günahını Rabbim affeder.” diyerek bu namazı önermiş ve göstermiş; Hazreti Abbas ise bunu her gün yapamayız, diye söyleyince Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem de bu namazın haftada bir, ayda bir, senede bir ya da ömürde bir kez kılınmasının da yeterli olacağını söylemiştir. (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 14; Tirmizî, Salât, 238).

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Dört rekât olan Tesbih namazı şu şekilde kılınır: ‘Niyet ettim Allah rızası için tesbih namazı kılmaya’ şeklinde niyet edilerek eller kaldırılır.

Sübhâneke duasının ardından 15 defa ‘Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ okunur.

Ardından eûzü besmele çekilerek, Fâtiha ve sûre okunmasının ardından 10 defa daha ‘Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber’ denilir.

Bu tesbih, rükûya gidince 10 defa, rükûdan kalkınca 10 defa, birinci secdede 10 defa, secdeden kalkınca 10 defa, ikinci secdede yine 10 defa tekrarlanır.

Bu şekilde her rekâtta 75 tesbih yapılır. İkinci rekâta kalkılınca yine ilk başta 15 kez tesbih okunur, arkasından besmele çekilerek, Fâtiha ve sûre okunup 10 kez tesbih getirilir.

Kalan rekatlar aynı şekilde yeniden tekrar edilir ve bu şekilde 4 rekât bitmiş ve toplam üç yüz tesbih yapılmış olur.

Tesbih namazının kerâhet vakitlerinde kılınması önerilmiyor (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olması durumunda, sehiv secdesi normal bir şekilde yapılır, o secdelerde tesbih namazına özel olarak tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

tesbih-namazi-kac-rekattir-nasil-kilinir.jpg

MEVLİD KANDİLİ’NDE NE OLDU?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in doğduğu geceye Mevlid Gecesi deniliyor. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in dünyaya teşrifinden dolayı rebiyülevvel ayının on ikinci günü idrak edilen Mevlid Kandili, İslam âleminin en önemli gün ve geceleri arasında bulunuyor. Dünyanın birçok bölgesinde yaşayan Müslümanlar, her yıl Mevlid Kandili gecesini dualarla idrak ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN