Timsah eti yenir mi, helal mi yoksa haram mı? İşte Diyanet'in açıklaması...

Timsah eti yenir mi, helal mi yoksa haram mı? İşte Diyanet'in açıklaması...

Timsah, su altında yaşayabilse de aslen karada yaşayan bir vahşi hayvan türüdür. İslam dinine göre, karada yaşayan ve ölmüş et (leş) yiyebilen bütün hayvanlar haramdır, Müslümanlar tarafından eti yenemez. İşte, Diyanet'in haram ve helal yiyecekler listesi...

'Zuhal Topal'la Sofrada' adlı programın yeni bölüm tanıtımında timsah etinden yemek yapılacağının ifade edilmesi, sosyal medyada 'timsah eti yenir mi' sorusunu tartışmaya açtı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın günlük hayatta yemek yemek gibi konularla ilgili haram ve helallere dair verdiği ayrıntılı bilgilere göz atalım...

HANGİ HAYVANIN ETİ YENİR VE YENMEZ?

İslam dininde çekirge, geyik, yabani sığır, manda gibi hayvanların etleri helal sayılırken, yırtıcı ve pençeli hayvanların etleri haram kabul ediliyor.

Konuyla ilgili olarak Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. İsmail Karagöz'ün, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dergisinde kaleme aldığı makalesinde detaylı bilgiler mevcut.

maxresdefault-3.jpg

MEZHEPLERE GÖRE FARKLILIKLAR BULUNUYOR

Haram ve helal etler, mezheplere göre farklılık gösterebiliyor. Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal iken, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelilere göre de timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal.

Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. İsmail Karagöz'ün makalesinde yer alan haram ve helal et türleri şöyle:

ETİ YENMESİ HELAL OLAN HAYVANLAR

* Deve, sığır, koyun, keçi, manda, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar

* Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve tavşan gibi hayvanlar

* Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar

* Çekirge

* Balıketleri

ETİ YENMESİ HARAM OLAN HAYVANLAR

* Domuz eti

* Allah'tan başkası adına kesilen hayvan etleri

* Dini usülde kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş hayvan etleri

* Ağzının dört yanında uzun ve sivri dişleri olan yırtıcı hayvanlar ile pençesi ile avını parçalayan yırtıcı kuşların, eşek ve katırların etleri.

crocodile-2-6.jpg

TİMSAH ETİ YENİR Mİ, HELAL Mİ HARAM MI?

İslam dininde timsah eti yemek caiz değildir, haramdır. Çünkü timsah karada da yaşamasından dolayı azı (kesici) dişi vardır. Uzun süre suda kalsa bile dinen yasaklanmış (haram kılınmış) yönü ağırlık kazanır.

Ancak Malikiler, Allah'ın, "(Ey Müslümanlar! İhramlı olduğunuz zaman) bir geçimlik olmak üzere deniz avı yapmak (canlı avlamak) ve (ölü) deniz ürünlerini yemek hem size (mukimlere), hem de yolculara helal kılındı..." ayetini dayanak göstererek timsah etinin yenebildiğini kabul eder.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN