TL’deki kayıp yabancıların bilançosunu bozacak

TL’deki kayıp yabancıların bilançosunu bozacak

Merkez Bankası’nın hamlelerine rağmen bir türlü dikiş tutmayan kur, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Bu yüzden TL’deki değer kaybının Türkiye’de yatırımı olan Avrupa bankaları üzerinden Avrupa ekonomisini de olumsuz etkilediği belirtildi.

Pandemi öncesine TL’de başlayan değer kaybı, koronavirüs salgınıyla hız kazandı. Merkez Bankası’nın hamlelerine rağmen bir türlü dikiş tutmayan kur, rekor üstüne rekor kırmaya devam etti. TL’deki değer kaybının Türkiye’de yatırımı olan Avrupa bankaları üzerinden Avrupa ekonomisini de olumsuz etkilediği belirtildi.

Bloomberg’in haberine göre yatırım kuruluşu Record Currency Management’ın Makro Strateji Yöneticisi John Floyd, TL’deki sert değer kayıplarının bir süre sonra Türkiye’de yatırımı bulunan Avrupa bankalarının bilançolarına yansıyacağını belirterek, bu nedenle İspanya, Fransa ve İtalya devlet tahvillerini, değer yitirecekleri beklentisiyle açığa sattığını belirtti. John Floyd, Türkiye’deki şirketlerin TL’deki düşüş nedeniyle Avrupa bankalarına olan borçlarını ödemekte güçlük çekeceğini öne sürdü. Bloomberg, uluslararası bankaların 2019 sonunda Türkiye’den 166 milyar dolar alacağı olduğunu belirtti. Bu tutarın çok büyük kısmı Avrupa bankalarına ait.

OECD’ye göre, küresel ekonomik toparlanma hız kaybetse de, gerileme bu sene korkulduğu kadar derin olmayacak ve ekonomiler bir süre daha hükümetler ve merkez bankalarının desteğine ihtiyaç duyacak. Paris merkezli kuruluşun Haziran ayında ön gördüğü yüzde 6’lık daralma kısıtlamaların sona ermesi ve ekonomik toparlanmanın başlaması ile bu sene yüzde 4.5 olacak şekilde revize edildi. OECD raporuna göre ABD, Euro Bölgesi ve hafif toparlanmaya başlayan Çin için de büyük revizyonlar söz konusu.

Fed’in genişlemeci politikaya devam edeceği ve faiz-enflasyon halesi içinse daha vakit olacağı beklentisi risk iştahındaki genel seyri koruyor, buna ek olarak altın ise dolardaki zayıflık ile bu hafta yükseliş yaşıyor. Bu genel durumda TL varlıklar istenen uyumu sağlayamıyor, bunun nedeni ise göstergelerdeki bozulma ve faiz adımının atılmaması. Enflasyon ve cari açık gibi önemli göstergelerdeki yükselişe kurdaki hareketliliğin de eklenmesiyle TL, son aylarda negatif ayrışarak en çok değer kaybeden paralar arasında yer alıyor. Günlük bazda Eylül ayında her işlem gününü yeni rekor seviyeyi görerek tamamlayan USD/TRY kuru dün 7,5060’ı görerek yeni rekoru test etti. Gün içinde 7,47’ye sınırlı geri çekilme yaşayan kur, son saatte ise rekor tazeled

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN