TMMOB'dan 'acil eylem' çağrısı: İstanbullular sağlıklı hava soluyamıyor!

TMMOB'dan 'acil eylem' çağrısı: İstanbullular sağlıklı hava soluyamıyor!

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, 2020 İstanbul Çevre Durum Raporu'nu yayımladı. Buna göre, 2019 yılı içerisinde partikül madde parametresiyle İstanbul'un neredeyse tamamının sağlıksız bir hava soluduğu ortaya çıktı. TMMOB ayrıca raporunda 'acil eylem' çağrısı da yaptı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), 2020 İstanbul Çevre Durum Raporu'nu yayımladı.

ÇMO İstanbul Şubesi adına konuşan Medet Güney, 2019 yılı içerisinde partikül madde parametresiyle İstanbul'un neredeyse tamamının sağlıksız hava soluduğunu söyledi. Güney, pandemi sürecinde bile istasyonların hava kirliğini yüksek ölçtüğünü, İstanbul'un zehir soluduğunu ifade etti

"PROJELER SU HAVZALARINA ZARAR VERDİ"

3'üncü köprü ve havalimanı gibi projelerle İstanbul'un su havzalarının zarar gördüğünü hatırlatan Güney şunları kaydetti:

"Kanal İstanbul projesi etki alanında kalan su havzaları projeyle birlikte yok olacak. Böylece İstanbul’a yeni su getirme projeleri gerekecek. Yeni su projeleri, İstanbul’un suya erişimini daha pahalı hale getirirken suyun kalitesini de düşürür. Her türlü talan projesi doğa ve ekolojik yıkım anlamına gelmektedir. Buna karşı mücadele edilmesi gerekiyor."

TMMOB ayrıca raporunda 'acil eylem' çağrısı da yaptı ve şu önerilerde bulundu:

"İstanbul için hava kirliliğinin limit değerlere uygun hale getirilmesi için acil bir eylem planı hazırlanmalı.

İstanbul’un su kaynakları korunmalı, masraflı bir yöntem olan başka havzalardan su taşınması yerine İstanbul’da yüzde 20-25’lere varan su kaçaklarının giderilmesi gerekmektedir.

KANAL İSTANBUL BÜYÜK YIKIM OLACAK

İstanbul’da tüm atık su arıtma sistemlerinin ileri biyolojik atık su arıtma sistemleri haline getirilmeli.

Mevcut kirliliğin giderimi için üniversitelerde Çevre Mühendisliği bölümlerinde uzun soluklu çalışmalara girişmesi toplumsal maliyeti en düşük ve en çevre dostu yaklaşım olacaktır.

Kanal İstanbul Projesi'nin ise İstanbul’da yaşanan ekolojik yıkımların daha da beteri için bir koçbaşı olduğu bilinmeli."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN