TMMOB'dan Salda raporu: Yapay gölet, doğal gölü yok edecek!

TMMOB'dan Salda raporu: Yapay gölet, doğal gölü yok edecek!

TMMOB'un, Salda Gölü Raporu'nda 'Salda'yı besleyen akarsular ve derelere, bazıları yargı kararıyla durdurulmasına karşın su gelişini engelleyen gölet yapılması, gölün yok olmasını ciddi olarak etkileyecektir' denildi ve 'Millet bahçesinde vazgeçin' çağrısı bir kez daha yinelendi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından hazırlanan Salda Gölü Raporu yayımlandı. Gölün mutlaka korunması, millet bahçesinden derhal vazgeçilmesi istendi ve gölün UNESCO Dünya Mirası statüsüne alınması için yasal girişimlerin başlatılması önerildi.

"YAPAY GÖLET, GÖLÜ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEYECEK"

150 sayfalık raporda özetle şu uyarılar yer aldı: "Göl, yaklaşık 2 milyon yıl önce çevreden gelen sular ve yüzey sularının toplanmasıyla oluşmuştur. Salda'yı besleyen akarsular ve derelere, bazıları yargı kararıyla durdurulmasına karşın su gelişini engelleyen gölet yapılması, gölün yok olmasını ciddi olarak etkileyecektir.

"MİLLET BAHÇESİ PROJESİ İLE YOK EDİLMELİ"

Göl, madencilik faaliyetleri ve taşocakları ile kirletilmemeli ve yok edilmemelidir. Koruma statüleri değiştirilerek Salda Gölü'nde yapılaşmayı kolaylaştırıcı yeni statülerden tekrar mutlak korumacı statülere geri dönülmelidir.

Salda Gölü, turizm baskısı ve 'millet bahçesi' projesiyle yok edilmemelidir. Bu amaçlı yapılaşma kamu yararına ve toplum çıkarına aykırıdır."

NE OLMUŞTU?

Birkaç ay önce Salda Gölü'ne iş makineleri ve kamyonlar girmiş, Millet Bahçesi yapımı için gölün beyaz adalar kısmında kamyonlar, oluşumu yüzyıllara dayanan kumları taşınmaya başlamıştı. Skandal görüntüler sosyal medyada infiale neden olmuş, birçok kesimde cinayet gibi müdahaleye tepki yağmıştı.

Tepkilerin ardından TOKİ de Salda Gölü'ndeki cinayet gibi müdahaleye tepki göstermişti. İnşaat alanına makineli araçların girmesi nedeniyle yüklenici firmaya ceza kesildiğini duyuran TOKİ, bir daha bu tarz görüntülere müsaade edilmeyeceğini belirterek topu yüklenici firmaya atmıştı.

TOKİ'nin açıklamasında firmanın müdahalesi için "Yüklenici firmaya makineli araçların inşaat alanına kesinlikle sokulmaması talimatı verilmesine rağmen bu konuda yeterli hassasiyet gösterilmemiştir" ifadeleri kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN