'Toplum olarak koronavirüs uyarılarını geç ciddiye aldık'

'Toplum olarak koronavirüs uyarılarını geç ciddiye aldık'

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, ülkemizde de iki ayı geçkin süredir görülüyor. Bu durum birçok insanın hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilenmesine sebep oldu.

Psikolog Leman Alaca, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) toplumsal olarak geç kabullendiğimizin altını çiziyor. Önce inkar ederek, böyle bir virüsün olmadığını ya da zarar vermeyeceğini düşündük. Ardından kabullendik ve sevdiklerimize bulaştırmamak için paniklemeye başladık. İki durumun da insanlar için zorlayıcı olduğunu dile getiren Leman Alaca, bu süreci atlatmak için önemler alınabileceğine dikkat çekti.

'İLETİŞİMİ GÜÇLÜ AİLELER SÜRECİ SORUNSUZ İDARE EDİYOR'

Koronavirüs sürecinde “evde kal” çağrılarına uyarak evlerinden çıkmayan kişilerin, bir süre sonra sorunlar ile baş başa kaldığını söyleyen Leman Alaca, virüs öncesinde iletişimi güçlü olan ailelerin süreçten daha az zararla çıktığını belirtti.

Alaca, “Normal zamanlarda ailede herkesin yapacak işleri ve ödevleri olması, sürekli olarak yoğun bir tempo içerisinde koşuşturma, aile içi iletişimi zayıflattı. Koronavirüs ile birlikte durulmak zorunda kaldığımız için biriktirdiğimiz sorunlar gün yüzüne çıktı. Bu süreçte çatışmalar ve tartışmalar başladı. İletişimi güçlü, sorunları konuşabilen bireysel sınırlara saygı gösteren aileler bu süreçten güçlü çıktı. Bu tip ailelerde benden bize geçildi. Ailesinde veya çevresinde bu süreçte iş kaybı nedeniyle maddi sıkıntı yaşayan ailelerde paylaşımlar oldu. Hayatın güzelliklerini fark ettiler” dedi.

'ÇALIŞAN KESİM PSİKOLOJİK OLARAK ÇOK ETKİLENDİ'

Ülkemizde yalnızca belirli yaş gruplarına sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Psikolog Leman Alaca da çalışan ve devamlı evden uzaklaşan kesimin ev geçindirme ve virüsün varlığı gibi pek çok sebep nedeniyle psikolojik olarak çok zorlandığını söyledi.

Alaca, “Bu dönemde bence en çok zorlanan kesim 25- 65 yaş arasında olan yetişkinler. Hem çalışmak zorundalar hem de evdeki kişilerin sağlığını düşünmek zorunda kaldılar. Kısacası hem mental hem de fiziksel olarak yorgunluk bu kesimi tüketti. Bütün bunları yaşarken online iş ortamı, ev ve aile olma sorumlukları, işsiz kalma gelecek korkusu gibi nedenlerle kaygı ve endişe yaşıyorlar. Bu zaman diliminde psikolojik takıntıları arttı. O kadar üst noktaya vardı ki, alışveriş yaptıkları ürünleri 2 gün içeri almıyor ve dezenfektan yöntemleri uyguluyorlar. Bu durum, dışarı çıkıp eve geldiğinde telefonunu ve kartları yıkayıp, kendisi 20 dakika sıcak su altında duş almalar olarak devam ediyor. Tüm bunları yapmalarının altında yatan temel neden; kendilerini ve ailelerini dışarının etkenlerine karşı korumak istemeleridir” diye konuştu.

'PSİKOLOJİK DESTEK ALMAK ÖNEMLİ'

Pandemi sürecinin etkilerini daha kolay atlatabilmek için bir profesyonelden yardım almak gerektiğini belirten Leman Alaca, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Yaşanan pandemiyi bazılarımız kolay atlatabilecekken, bazılarımız bu sürecin sonucunda fiziksel, sosyal ve ruhsal problemler ile karşı karşıya kalabilecek. Görülebilecek rahatsızlıklar; tıbbi bir nedeni olmayan sağlık problemleri, kalp çarpıntıları, uykusuzluk, nefes alamama, titreme, ağrı, baş dönmesi, kas ağrıları şeklinde sıralanabilir. Psikolojik destek alarak daha sağlıklı süreç daha sağlıklı bir şekilde ilerletilebilir. Bu noktada kişilerin pandemi sonrasında ister uzaktan isterse de birebir psikolojik yardım almalarını önemsiyorum”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN