Tramer nedir nasıl ve nasıl öğrenilir? Tramer sorgulama ücreti | Telefonlara tramer sistemi

Tramer nedir nasıl ve nasıl öğrenilir? Tramer sorgulama ücreti | Telefonlara tramer sistemi

Otomobilde uygulanan 'tramer' kaydı sistemi telefonlara da geliyor. İkinci el telefon piyasasını güvence altına almak için yapılan uygulamanın ardından ‘Tramer nedir ve nasıl öğrenilir?’ gibi sorular merak ediliyor. Peki tramer sorgulama ücreti ne kadar? İşte detaylar…

Telefon alırken hangi cihazda hangi parçanın değiştiğini, hasar durumunu ve IMEI kaydını tek tıkla öğrenmek mümkün hâle geliyor. İkinci el telefonlarda tramer kaydı sistemi geliyor. Paylaşılan son dakika haberinin ardından ‘Tramer nedir?’ sorusu gündeme geldi. Tüm bilgiler karar.com’da…

TRAMER NEDİR?

Geliştirme aşamasında olan mobil uygulama ile ikinci el telefonlarında yeni bir dönem başlıyor. Kullanıcılar ikinci el telefon alırken kaçıncı el olduğu konusunda bilgisi olacak, hangi parçalarının değiştiğini net bir şekilde öğrenebilecek.

Telefonun lüks tüketim değil bir zaruret olduğunu kaydeden Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, özellikle ikinci el konusunda regülasyonlara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, vergilerin düşürülerek sektörün kayıt altına alınabileceğini bildirdi. Öte yandan bu konuda ikinci ele yönelik uygulama geliştirdiklerini vurgulayan Turnacı, adeta bir karakutu gibi çalışan uygulamanın geliştirme aşamasında olduğunu kaydederek, mobil uygulama ile 2. El telefonlarda yeni dönemin başlayacağı bilgisini paylaştı.

TELEFONUN KAÇINCI EL OLDUĞU ÖĞRENİLECEK

Kullanıcıların ikini el telefon alırken kaçıncı el olduğunu öğreneceğini, hangi parçalarının değiştiğini göreceğini söyleyen Turnacı, garanti durumundan tutun da IMEI numarasına kadar telefon ile ilgili bütün bilgilere ulaşılacağını aktararak, kullanıcının satmak istediği telefonundaki bilgilerin de kalıcı olarak silinebileceğini söyledi.

Uygulamanın yakın zaman içerisinde kullanıcıların hizmetine sunulacağı bilgisini paylaşan Turnacı, ikinci el telefonların garantili olarak satılması adına Maliye ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

KULLANILMIŞ TELEFONLAR İÇİN İHRACAT YOLU

İkinci el cep telefonlarında ihracat önerisinde bulunan Turnacı, şu an ikinci el telefonlarda yenileme oranının yüzde 12 civarında olduğunu açıklayarak, bun oranı yükseltip üçüncü dünya ülkelerine ihraç edebileceklerini savundu ve bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü duyurdu.

KLONLAMANIN DEVLETE MALİYETİ 3 MİLYAR TL

Sektörde 15 senedir klonlama probleminden bahsettiklerini ifade eden Turnacı, yapılan düzenleme sayesinde 7 sene sinyal alınmayan cihazların IMEI havuzundan çıkarıldığını, bu zamanın 2 seneye indirilmesi gerektiğini vurgulayarak klonlanan cihazda şu an Türkiye'nin senelik kaybının 3 milyar Türk lirası civarında olduğunu söyledi.

"300 BİN DOSYA BEKLİYOR"

5809 numaralı elektronik Haberleşme Kanunu'na göre sahte kimlik ve işlemler nedeniyle 300 bin dosyanın beklediği bilgisinin altını çizen Turnacı, “Bunların yüzde 90'ı lehte sonuçlanıyor. Bu ayıbı sona erdirmememiz gerekiyor. Mağduriyetin giderilmesi için Mernis sistemine geçilmeli. IMEI klonlanmasına yönelik olarak ağır cezalar uygulanmalı. Böylece mağduriyetler yüzde 99 sona erecektir” dedi. Ayrıca sicil affı talebinde bulunan Turnacı, “İşletmelerin yüzde 60'ı artık yatırım yapmak istemiyor. Sahte belge gelecek ya da ceza yiyeceğiz diye korkuyor” ifadelerini kullandı.

"FİYATLAR ARTABİLİR"

Koronavirüs sebebiyle tedarik zincirinde sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Turnacı, “Eğer cep telefonu almayı düşünüyorsanız kararınızı ertelemeyin. Fiyatlar artabilir” uyarısında bulundu. Turnacı, yıl sonu cep telefonu satış beklentisini ise geçen yıla paralel olarak 10 milyon adet olarak açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN