Trip atmayı insandan öğrenmişler

Trip atmayı insandan öğrenmişler

Yapılan bir araştırmaya göre, insanların kayıtsız kalamadığı yavru köpek bakışı tam da bu nedenle evrim sonucu zamanla yerleşti. Köpeklerin ‘üzgün’ bakışlarına yol açan yüz kasları insanların ilgisini çekmek için zamanla evrimleşti.

ABD’li ve İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırma köpeklerin ‘üzgün’ ifadeye bürünmelerini sağlayan göz çevresindeki kasların, ataları olan kurtlarda bulunmadığını ortaya koydu. Araştırmacılara göre, köpekler yüzlerindeki bu anatomik değişimi insanların yanında yaşayarak binlerce yılda geliştirdi. 

Sonuçları ABD Bilim Akademisi’nin yayın organı PNAS’ta yayımlanan araştırma kapsamında, köpeklerin kadavraları incelendi ve yaklaşık 33 bin yıl önce kurtlardan ayrı bir tür olarak evrimleştikleri için kurtlarınki ile karşılaştırıldı. Daha önceki araştırmalar, köpeklerin bu bakışları insanlar ona baktığında yaptıklarını gösteriyordu ki bu da kasıtlı yapılan bir davranış olduğu teorisinin ortaya çıkmasına yol açmıştı. Yavru köpek bakışlarının, evcil olanların insanlarla bağ kurmasına yardımcı olduğu kaydediliyor. 

Araştırma ekibinde yer alan Portsmouth Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Juliane Kaminski “Kanıtlar, köpeklerin kurtlardan evcilleştirildikten sonra kaşlarını kaldırabilmek için bu kasları geliştirdiklerini gösteriyor. Köpekler bu hareketi yaptığında, insanlarda onların istediklerini yapmak için güçlü bir arzu uyandırıyorlar” dedi. Yine araştırmacılar arasında bulunan Duquesne Üniversitesi’nden Profesör Anne Burrows ise “Bu gözlerin daha büyük gözükmesini sağlıyor, insanlardan doğan bebeklere benziyor. İnsanlarda onların ihtiyaçlarını karşılama isteği uyandırıyor” ifadelerini kullandı. Japonya’da 2015 yılında yapılan bir araştırma da, insanlarla köpekleri arasındaki bakışmaların ‘sevgi hormonu’ olarak bilinen oksitosini artırdığını, bunun da kadınlar ve bebekleri arasındaki etkiye benzer olduğunu tespit etmişti. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN