Trump tüm belgeleri yırtıp attı! Beyaz Saray kayıtları tehlikede

Trump tüm belgeleri yırtıp attı! Beyaz Saray kayıtları tehlikede

ABD Başkanlığı görevinden azledilen Trump'ın okuduktan sonra belgeleri yırtıp atma alışkanlığı endişeleri artırdı. 20 Ocak'ta ABD Başkanlığı görevini Joe Biden'a devredecek olan Trump'ın, Beyaz Saray çalışanlarını yırtılan belgeleri bir araya getirmeleri için zorladığı iddia edildi.

SELMAN CÖMERT | KARAR

Associated Press’de yayınlanan habere göre Donald Trump, Beyaz Saray kayıtlarının korunmasını gerektiren yasa konusunda laubali davrandı. Trump’ın, okuduktan sonra belgeleri yırtıp atma alışkanlığı olduğu yazılan haberde, Beyaz Saray çalışanlarını, yırttığı belgeleri tekrar bir araya getirmeleri için zorladığı yer alıyor.

Önceki Beyaz Saray kayıt analisti Solomon Lartey, 2018’de belgeleri tekrar bir araya getirebilmek için saatler harcadığını belirterek, "Trump’a bunu yapmayı bırakmasını söylediler. O durmak istemedi” dedi.

Ayrıca, Donald Trump, Rus lider Vladimir Putin’le yaptığı bir görüşmenin ardından, tercümanın notlarına da el koymuştu. Bir toplantıda ise, Beyaz Saray danışmanını not aldığı için azarladı. 

KAYITLARIN BÜTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA ENDİŞELER ARTIYOR

Donald Trump’ın, Joe Biden’ın kazandığı seçimi gölgede bırakmak için ‘seçim sahtekarlığına’ ilişkin temelsiz iddiası, belgelerin Ulusal Arşiv ve Kayıt İdaresi’ne transferini geciktirerek kayıtların bütünlüğü konusundaki endişeleri daha da artırıyor.

Amerikan Dış İlişkileri Tarihçileri Derneği’nden Richard Immerman, Trump dönemi Beyaz Saray’da sadece kayıt tutmanın öncelik olmaktan çıkarılmadığını, aynı zamanda kayıtları gizlemeye veya yok etmeye çalışan birçok örnek olduğunu söyledi.

whatsapp-image-2021-01-17-at-16-15-26.jpg

Günümüzde başkanlık kayıtlarının elektronik ortamda tutulması nedeniyle, otomatik yedekleme esnasında bu kayıtların birçoğu silinmekten kurtuluyor. Ancak haberde, Beyaz Saray’da bu sistemi atlatmak için oturum açmanın veya oturum oluşturmanın tercih edilmediği belirtiliyor.

Haberde, bir başkanın kağıt ve elektronik kaynaklarını değiştirmenin zahmetli bir iş olduğu belirtilirken, Barack Obama’nın yaklaşık 30 milyon sayfa kağıt belge ve yaklaşık 1,5 milyar sayfalık e-postaya eşdeğer 25 terabayt elektronik kayıt bıraktığı rapor edildi.

BELGELER DAHA GEÇ TESLİM EDİLEBİLİR

Donald Trump, Kasım seçimini kaybettiğinde kayıt personelleri elektronik ve kağıt belgeleri 20 Ocak’a kadar Ulusal Arşive yetiştirebilecek durumdaydı. Ancak, Trump’ın koltuğunu bırakmak istememesi, belgelerin daha geç teslim edileceğini gösteriyor.

“Yönetim ve Bütçe Dairesi’nden beklenen gerekli fon, seçimlerden sonra haftalarca ertelendi” diyen Associated Press’e açıklamada bulunan ABD Ulusal Arşivler yetkilisi, bu yüzden Trump’ın başkanlık kayıtlarının Ulusal Arşiv sorumluluğuna verilmesinde gecikmelere neden olduğunu söyledi. Yetkili, “Bu kayıtların transferi 20 Ocak tarihine kadar tamamlanmayacak olsa da, Ulusal Arşiv, Başkanlık Kayıtları Yasası uyarınca 20 Ocak’ta yasal velayeti üstlenecek” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Judd Deere, cumartesi günü yaptığı açıklamada, seçimlere yapılan itirazların, başkanlık kayıtlarının aktarılmasında gecikme yaratmadığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN