Trump’tan mesajlarına 'doğrulama' uyarısı koyan Twitter'a tepki: 2020 seçimlerine müdahale ediyor

Trump’tan mesajlarına 'doğrulama' uyarısı koyan Twitter'a tepki: 2020 seçimlerine müdahale ediyor

Sosyal medya platformu Twitter’ın haber doğrulama uygulaması, ABD Başkanı Trump’ın paylaştığı iki mesaja teyit uyarısı koyup bu uyarılarda, Trump’ın ABD seçimlerinde posta yoluyla oy kullanmanın sahteciliğe açık ve hileli olacağı mesajlarının doğruları yansıtmadığına dair bağlantılar da paylaştı. Trump ise bunun üzerine Twitter'ı 'ifade özgürlüğünü kısıtlamak' ve '2020 seçimlerine müdahale etmekle' suçladı.

80 milyondan fazla Twitter takipçisi bulunan ABD Başkanı Donald Trump iki parça halinde, ‘’Posta yoluyla oy kullanmak büyük ölçüde hileli olacaktır. Başka türlü olamaz. Posta kutuları çalınacak, oy pusulalarında sahtecilik yapılacak, yasa dışı çoğaltılıp sahte imza atılacak. California Valisi, eyalette yaşayan milyonlarca kişiye, kim olduklarına nereden geldiklerine bakmadan oy pusulası gönderiyor. Ardından daha önce hiç oy kullanmayı düşünmemiş olanlara profesyoneller nasıl ve kime oy vereceklerini söyleyecek. Seçim şikeli olacak. Katiyen olmaz’’ mesajını paylaşmıştı.

'BU BİLGİYİ DOĞRULAYIN'

Twitter, son günlerde sosyal medya platformlarında dezenformasyonun yayılmasının önüne geçmek için bazı paylaşımlarının altına eklediği "bilgiyi doğrulama" etiketini, Trump'ın California eyaletindeki "uzaktan oylama" konusunda attığı tweetlere de uyguladı.

Twitter bu paylaşımın altına eklediği "bilgiyi doğrula" etiketinde kullanıcılara "Uzaktan oylama konusundaki bilgiyi doğrulayın" uyarısında bulundu.

Trump’ın Twitter mesajları altında çıkan ve ‘’Posta yoluyla oy kullanmayla ilgili gerçeklere ulaşın’’ mesajına tıklayanlar konuyla ilgili haberlerin ve bilgilerin derlendiği bir sayfaya yönlendiriliyor.

Bu sayfanın başlığında ‘’Trump posta yoluyla oy kullanmanın hileye neden olacağına dair temelsiz iddialarda bulunuyor’’ deniyor ve ardından gelen ‘’Bilmeniz gerekenler’’ başlığı altında ABD Başkanı’nın mesajlarında üç yanıltıcı ya da yanlış bilgi düzeltiliyor.

'TWITTER 2020 SEÇİMLERİNE MÜDAHALE EDİYOR'

Söz konusu uyarının gündem olmasının ardından Trump olay hakkında Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 3 Kasım'daki seçimlere işaret ederek "Twitter şimdi 2020 başkanlık seçimlerine müdahale ediyor. Benim uzaktan oylamanın büyük çapta hile ve yolsuzluğa yol açacağına dair açıklamamı, yalancı basın CNN ve Amazon'un Washington Post'una dayandırarak yalanlıyor." ifadesini kullandı.

Trump ayrıca "Twitter, ifade özgürlüğünü tamamen kısıtlıyor ve başkan olarak ben buna izin vermem." değerlendirmesinde bulundu.

İLK DEFA BİR ÜLKE LİDERİ DOĞRULAMA UYARISI ALIYOR

Twitter'dan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise Amerikan basınına yaptığı açıklamada, "Trump'ın bu paylaşımları, oylama sürecine ilişkin yanlış bilgiler içeriyor olabilir. Bu nedenle de uzaktan oylama sistemine ilişkin daha fazla bilgi paylaşmak için bu tweete 'bilgiyi doğrulama' etiketi ekledik." dedi

Öte yandan Twitter’dan yapılan açıklamada ilk defa bir ülke liderinin, haber doğrulama uyarısı aldığı belirtildi.

Trump'ın Başkanlık Kampanyası Danışmanı Brad Parscale ise yaptığı yazılı açıklamada, Twitter'ın bu adımını kınayarak Twitter'ın "yalancı basın" ile iş birliği yaptığını savunmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN