Tunceli'de örnek uygulama: Askıda kitap

Tunceli'de örnek uygulama: Askıda kitap

Tunceli'de pide fırını işleten Jeoloji Mühendisi Barış Palancı, 'askıda kitap' uygulaması başlattı. Buna göre fırından ekmek alanlar istediği kitabı alıp okuyabiliyor. Kovid-19 nedeniyle çok fazla kitap sergileyemediklerini belirten Palancı, yardım kolilerine dahi kitap koyduklarını aktardı.

Türkiye'nin okuma yazma yazma oranı en yüksek ili olan Tunceli'deki esnaf 'askıda kitap' uygulaması başlattı. Tunceli'nin Pertek ilçesinde yaşayan ve burada pide fırını işleten 29 yaşındaki Jeoloji Mühendisi Barış Palancı, 'askıda ekmek' uygulamasının ardından 'askıda kitap' uygulamasını hayata geçirdi.
Uygulamaya göre pide fırınından ekmek alan vatandaşlar, istedikleri kitabı alıp okuyorlar.

Barış Palancı, uygulamanın başlamasından bu yana ilçede 2 bin civarında kitabın el değiştirdiğini söyledi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çok fazla kitabı sergileyemediklerini de sözlerine ekledi. Askıda kitap uygulamasının mucidi Palancı, üniversiteye hazırlık kitapları konusunda eksikleri olduğunu bu konuda destek beklediklerini belirtti.

yeni2.jpg

VATANDAŞLARDAN UYGULAMAYA İLGİ

'Askıda kitap' uygulaması sayesinde 15 kadar kitap okuduğunu söyleyen vatandaşlardan Erkan Katırcı, “Barış arkadaşımızın uygulaması son derece güzel. Kitap alıp okuyorum, arkadaşlara tavsiye ediyorum. Bugüne kadar 14-15 kitap okudum. Askıda ekmeğimiz varsa kitabımız da olsun. Evde duracağına insanlar alıp okusunlar. Biz de elimizde kitap olduğu zaman insanların okuması için getirip bırakıyoruz” dedi.

Uygulamanın tutup tutmayacağını bilmediğini belirten Mert Gür ise, “Ancak insanlar zamanla kitap almaya başladılar. Değiş tokuş yaptılar. Ben de üniversite öğrencisiyim. Uygulama sayesinde 5 kitap okudum” açıklamasında bulundu.

yeni.jpg

'MİDEMİZİN EKMEĞE, ZİHNİMİZİN KİTABA İHTİYACI VAR'

Uygulamayı başlatan Barış Palancı, “Nasıl ki midemizi, bünyemizi doyurmak için ekmeğe ihtiyacımız varsa zihinsel, bedensel, düşünsel fikirlerimizi geliştirmek için kitaba ihtiyacımız var. Kitaplarımızı burada sergiliyoruz. Ekmek alanlar bu nedir diye soruyor. Okumayı seven arkadaşlar kitap alıyor, arkadaşlarına tavsiye ediyor. Uygulama birden bire yayıldı. Şu anda Pertek’te 2 bin kadar kitabımız elden ele değişiyor. Kitaplarımızın çoğunu Kovid-19'dan dolayı getiremiyoruz. Çok iyi tepkiler alıyoruz. İnsanlar alıp okuyorlar” dedi.

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK KİTAPLARI TALEBİ

Yılbaşında 50 yardım kolisi dağıttıklarını aktaran Palancı, “Kolilerin her birinin içine dünya klasiklerinden bıraktık. İnsanlar ’sıvı yağ, tavuk niye bırakmadınız’ değil de ’bizim 4 çocuğumuz var, niye bir kitap koydunuz’ dediler. Bu paha biçilmez bir mutluluk oldu bizim için. Biz Tunceliliyiz. Bütün Türkiye, dünya bizim okumaya olan açlığımızı biliyor. Yüzde 97 okuryazar oranına sahibiz. Umarım bu yüzde yüz olur. Romanlarımız var ancak üniversite hazırlık kitaplarımız az. Çocuklarımız zeki. Kursa giden, gidemeyen var. Hazırlık kitapları gelirse seve seve onlara ulaştırırız” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN