Türk Dil Bayramı neden kutlanıyor? Dil Bayramının 87. yıl dönümü

Türk Dil Bayramı neden kutlanıyor? Dil Bayramının 87. yıl dönümü

Her 26 Eylül, Türk Dil bayramı olarak kutlanıyor. Bu tarihte Türk Dil Bayramı mesajları yayınlanır, Türkçeye verilen önem, her mecrada paylaşılır. Türk dilini korumak ve farkındalık yaratmak adına ilan edilen Dil Bayramının 87. yıl dönümü kutlanıyor.

‘Türk Dil Bayramı neden kutlanıyor?’ sorusu, her sene 26 Eylül tarihinde gündeme gelir. Türkçenin korunması ve farkındalık yaratmak için Türk Dil Bayramı mesajları, siyasiler ve bürokratlar tarafından da paylaşılır. Atatürk, Harf devrimini, milletin dilinin de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtulması için yapmıştı. İşte Türk Dil Bayramı mesajlarına dair bilgiler…

TÜRK DİL BAYRAMI NEDEN KUTLANIYOR?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında yapılan I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül, her sene ‘Dil Bayramı’ olarak kutlanıyor.

I. Türk Dili Kurultayı, 26 Eylül 1932 - 5 Ekim 1932 tarihlerinde Türk Dil Kurumu tarafından gerçekleştirildi. Dillerin en zenginlerinden olan Türk Dili’nin bu şuurla işlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ülkesini, yüksek istiklalini muhafaza etmesini bilen Türk milletinin diline de yabancı diller boyunduruğundan kurtarması gerektiğini kaydetmişti. Bu sözleri ile Türkçeye verdiği önemden bahseden Atatürk, 1 Kasım 1928 yılında çağdaş dünyaya uyum sağlamak için Harf devrimini gerçekleştirmişti. Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yerinin belirlenmesi, köklerinin araştırılması, Türk şive, lehçe ve ağızlarının bilimsel yöntemlerle incelenmesi adına 12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti’ni(Türk Dil Kurumu'nu) kurdurttu.

I. Türk Dili Kurultayında bu konularla alakalı pek çok önemli kararlar alınarak, uygulamaya kondu.

10 gün boyunca devam eden kurultay, Ruşen Eşref’in şu konuşmasıyla tamamlandı.

‘TÜRKÇE, MİLLİ KÜLTÜRÜ VE KİMLİĞİN OLUŞMASINA VESİLE OLDU'

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Dil Bayramı’na özel mesaj yayınladı. Dünyanın sayılı dilleri arasında yer alan Türkçe’nin asırlar boyu çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkçe’nin millî kültürün, millî kimliğin oluşmasına vesile olduğunu belirtti.

turk-dil-bayrami-mesajlari-turk-dil-bayrami-neden-kutlaniyor-dil-bayraminin-87-yil-donumuu.jpg

’87. DİL BAYRAMI KUTLU OLSUN’

Dil Bayramı vesilesiyle mesaj yayınlayan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932’de gerçekleştirilen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ün her sene ‘Dil Bayramı’ olarak kutlandığına işaret ederek, millî kimliğin bayramı olan bu günde Türkçe’ye emek verenlerden başka Atatürk olmak üzere herkesi saygı ve minnetle anıldığını söyledi ve sözlerini şu ifadeyle bitirdi: Dil Bayramı kutlu olsun….

TÜRK DİL BAYRAMI MESAJLARI

Atatürk: Milli his ile dil çok kuvvetlidir… Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.

Atatürk: Bizim ahenkli, zengin dilimiz yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir.

Atatürk: Ulusal duygu ile dil arasındaki bağ çok güçlüdür. Dilin ulusal ve zengin olması, ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, bilinçle işlensin.

Atatürk: Gaye, bugünkü ve yarınki Türk'ün medeniyetini kucaklayacak en güzel ve en ahenkli Türkçe'dir.

Atatürk: Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sevip onu yükseltmek için çalışır.

Atatürk: Türk demek, dil demektir. Millet olmanın en belirgin niteliklerinden biri dildir. "Türk milletindenim." diyen kişi, her şeyden önce kesinlikle Türkçe konuşmalıdır.

Atatürk: Ulusal duygu ile dil arasındaki bağ çok güçlüdür. Dilin ulusal ve zengin olması, ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, bilinçle işlensin.

Ziya Gökalp: Tûran'ın bir ili var Ve yalnız bir dili var. Başka dil var diyenin, Başka bir emeli var.

Ziya Gökalp: Türklüğün vicdanı bir, Dini bir, vatanı bir, Fakat hepsi ayrılır, Olmazsa lisanı bir.

Oktay Sinanoğlu: Başka hiçbir dil bilmeden sizi Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar götürebilecek tek dil vardır: Türkçe! Dilinize sahip çıkın.

Hüseyin Nihâl Atsız: Dil; bir milletin sembolüdür. O milleti bir arada tutan ve yok olmasını engelleyen biricik faktördür.

Yahya Kemal: Türkçenin çekilmediği yerler vatandır ancak çekildiği yerler vatanlıktan çıkar. Vatanın kendi gövde ve ruhu Türkçedir.

TÜRK DİL BAYRAMI NEDİR?

Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 sene evvel verdiği ve böylece Türkçenin ilk defa resmî dil olarak kabul edildiği fermanın sene-i devriyesi olan 13 Mayıs, Karaman'da Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor.

‘Türkçenin başkenti’ olarak bilinen kentte, Karamanoğlu Mehmet Bey’in 1277 yılında ‘Şimden girü, hiç kimesne, kapuda, divanda, mecliste ve seyranda, Türk dilinden gayrı söz söylemeye… (Bugünden sonra hiç kimse, dergahta, divanda, mecliste ve sarayda, Türkçeden başka dil konuşmayacaktır.)’ fermanı ışığında yapılan etkinliklerde, dilin önemi ve korunmasına dikkati çekiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN