Türk doktordan geleceğin cerrahisi

Türk doktordan geleceğin cerrahisi

Türk doktordan tıp literatürüne giren başarı... Prof. Dr. Volkan Tuğcu tarafından geliştirilen ‘Tuğcu Bakırköy Tekniği’ ile ileri evre prostat kanseri olan hastaların lenf düğümleri çıkarıldı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Tuğcu tarafından geliştirilen ve dünyada ilk kez makat bölgesinden uygulanan ‘Tuğcu Bakırköy Tekniği’ ile ileri evre prostat kanseri olan hastaların lenf düğümleri çıkarıldı. Dünyada ilk kez gerçekleştirilmesi nedeniyle tıp literatürüne de giren yöntem ‘geleceğin cerrahisi’ olarak nitelendiriliyor.

Tuğcu, robotik cerrahi ile gerçekleştirilen prostat ameliyatlarında, prostata karından girerek, idrar torbasını düşürüp ulaştıklarını ifade etti. Prostatın vücudun çok derin bir bölgesinde bulunduğunu, o bölgeye robotik cerrahi ile rahatlıkla ulaşabildiklerini aktaran Tuğcu “Eskiden bu bölgeye açık operasyonda el yordamıyla giriyorduk, gözümüz o derin yerleri çok iyi göremiyordu. Robotik cerrahiyle, teknolojinin ilerlemesiyle bir üst kademeye geçebildik” dedi. Tuğcu, yöntemin ayrıntılarını şöyle anlattı: “Bazen böbrek nakilli, bağırsak ameliyatlı ya da kapalı ameliyat sonrası ışın tedavisi görmüş hastalarımız olabiliyor. Bu nedenle bu bölge çok yapışık oluyor ve robotik cerrahiyle de giremediğimiz vakalar olabiliyor. O zaman aşağıdan, yumurtalığın altından, kalın bağırsak bölgesinden küçük bir kesi yaparak robotla girebiliyoruz. Prostat o bölgeye daha yakın aslında, oradan prostatı çıkarıyoruz ve bu sayede bağırsaklarla da hiç temasımız olmuyor. Böylece hastalar, ameliyatın ertesinde çok çabuk ayağa kalkabiliyor. Ayrıca ileri düzeydeki hastalara da tedavi şansı oluyor.” Tuğcu, yöntemi öğrenmek için yurt dışından hekimlerin bilgi almak istediğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN