Türk özel sektörüne yabancının güveni tam

Türk özel sektörüne yabancının güveni tam

Virüs etkisiyle ekonomiler bir bir küçülürken, bu dönemde Türk özel sektörüne güven oldukça yüksek. Özel sektörün yurtdışından aldığı sendikasyon ve benzeri kredilerle yeniden güven tazelendi. Salgın krizine rağmen yabancı bankalar, Akbank’a 560 milyon dolar, Ülker Bisküvi’ye ise 455 milyon dolar kredi verdi.

ALİ YILDIRIM/İSTANBUL

Dünya ekonomileri virüs etkisiyle bir bir küçülmeye giderken, birçok ülkede destek kredileri ve hatta helikopter para dağıtılmaya başlandı. Her koyunun kendi bacağından asılması yerine, sektörler arası kredilerle destekler de sağlanıyor. Salgınla birlikte artan kriz ihtimali de Türkiye’deki özel sektörlere olan algıyı değiştirmedi. Türk özel sektörünün yabancı kuruluşlardan aldıkları krediler, aslında güvenin de ifadesi. Bunun ilk örneği ise virüs krizine rağmen, Akbank’ın 560 milyon dolar, Ülker Bisküvi’nin de 455 milyon dolarlık yabancıdan aldığı kredi.
Ülker Bisküvi, Bank of America (Global Koordinatör ve Yetkilendirilmiş Lider Eş Düzenleyici) Coöperatieve Rabo Bank U.A. (Yetkilendirilmiş Lider Eş Düzenleyici) ve Emirates NBD Bank Capital Limited’in (Yetkilendirilmiş Lider Eş Düzenleyici) liderliğinde toplam 7 uluslararası bankanın ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) katılımıyla 3 yıl vadeli, 6 ayda bir faiz ödemeli toplam 455 milyon dolar tutarında kredi anlaşması imzaladı.

Ülker Bisküvi’nin imzaladığı toplam 455 milyon dolarlık kredi sözleşmesi, 110 milyon dolar ve 244 milyon euro sendikasyon dilimleri ve ayrıca EBRD ile imzalanan 75 Milyon euroluk kredi sözleşmesinden oluşuyor. Şirket, imzaladığı bu iki kredi anlaşmasıyla sağladığı yaklaşık 455 milyon dolar ile 2020 yılı Nisan ayı içerisinde vadesi dolacak 375 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisini kapatmayı, kalan kısmını ise stratejik yatırım projelerinde kullanmayı planlıyor.

Akbank, yenilediği sendikasyon kredisi ile Türkiye piyasalarına yaklaşık 560 milyon dolar kaynak sağladı. Bankanın 1 yıl vadeli sendikasyon kredisinin maliyeti Libor yüzde 2,25 ve Euribor yüzde 2,00 olarak gerçekleşti. Bankanın bu başarılı işlemine 12 ülkeden 24 banka katıldı. Piyasalardaki gelişmeleri göz önüne alarak esneklik sağlamak amacıyla sendikasyon kredilerine sektörde akordiyon diye bilinen bir özellik eklediklerini açıklayan banka “Bu yenilikçi yaklaşımımızla, sendikasyon sözleşmemizin imza tarihinden kredi çekiliş tarihi olan 9 Nisan’a kadar, çalışma saati kısıtı nedeniyle işleme katılmaya geç kalan bankaların da sendikasyonumuza dahil olmasına imkan tanıdık” paylaşımını yaptı.

‘İNANCIN BİR GÖSTERGESİ’

Ülker Bisküvi CEO’su Mete Buyurgan “Dünya ve ülkemiz hassas ve zor bir dönemden geçiyor. Ülker Bisküvi olarak sağlam bilançomuzla, faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki güçlü konumumuzu sürdürürken, bu dönemde de ülkemiz ve halkımız için aralıksız üretmeye devam ediyoruz. Dünyadaki zorlu ekonomik şartlara rağmen, şirketimizin uluslararası bankaların katılımıyla uzun vadeli finansman sağlaması her zamankinden daha da fazla önem taşıyor.Bu anlaşmalar,uluslararası bankaların ülkemize ve şirketimize güveninin bir göstergesidir” dedi. Ülker Bisküvi CFO’su Cenker Uçan ise “250 milyon dolarlık finansman hedefiyle yola çıktık, yaklaşık 2 katı taleple,toplam 455 milyon dolara ulaşarak büyük bir başarı elde ettik. Yaptığımız iki kredi anlaşması 3 yıl vadeli, altı ayda bir faiz ödemelidir. Global piyasaların içinde bulunduğu bu hassas dönemde bize güvenen uluslararası bankalara teşekkür ederiz” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN