Türk sinemasından Cannes çıkarması

Türk sinemasından Cannes çıkarması

Cannes Film Festivali 53 filmlik özel bir seçki ile başladı. Pandemi nedeniyle bu yıl çevirimiçi düzenlenen festivalin Türkiye bölümünde ‘Filming in Turkey’ destek projesi ile yabancı yapımcılar Türkiye’de film çekmeye davet edilecek. Festivalde 2019’da gişe rekoru kıran yerli yapım ‘7. Koğuştaki Mucize’ filmi de uluslararası sinema sektörünün beğenisine sunulacak.

SALİHA SULTAN-KARAR

Dünyanın en prestijli film festivali olarak kabul edilen Cannes Film Festivali, 53 filmlik özel bir seçki ve market bölümüyle başladı. Kovid-19 salgını dolayısıyla bu yıl çevrim içi olarak düzenlenen festival 26 Haziran’a kadar 8 bin 500 sinema profesyoneli ile 250 satış temsilcisini buluşturacak. ‘Cannes Online’ ismiyle düzenlenen ve 60 ülkenin yer aldığı festivalde bu yıl film yarışması ise yapılmayacak. 53 filmlik seçki sonbahar aylarında Venedik ve San Sebastian gibi önemli festivallerde ‘Cannes 2020’ etiketiyle izleyicilerin beğenisine sunulacak.

BALKAYA FİLMİNE ULUSLARARASI YAPIMCI PİYANGOSU

Festivalin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı’nın iş birliğinde organize edilen Türkiye bölümünde yer alan satış ajansları da 2019’da Türkiye’de 5,5 milyon seyirci ile izlenme rekoru kıran ‘7. Koğuştaki Mucize’, ‘Biz Böyleyiz’ komedi , mültecilik meselesini konu edinen ödüllü yapım ‘Ömer ve Biz’ gibi Türk yapımı filmleri dünyanın beğenisine sunacak. Festivalde ayrıca son filmi ‘Kız Kardeşler’ ile 2019 yılında Berlin Film Festivali’nde büyük ödül için yarışan Emin Alper ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen yeni film projesi ‘Balkaya’ ile Cannes Film Festivali’nin önemli bölümlerinden olan ve bu yıl sadece 15 projenin katılabildiği Cinefondation, L’Atelier film geliştirme programında yer alacak. Balkaya, Cinefondation L’Atelier programı kapsamında uluslararası yapımcılar ile buluşacak. Dikkat çekici işlere imza atan yönetmenlerin yeni projelerini hayat geçirmek için gerekli uluslararası ortaklıkları kurmasını sağlayan Cinefondation L’Atelier, bu yıl 14-21 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. 2005 yılında başlatılan Cinefondation L’Atelier programında bugüne kadar yer alan 233 projenin 171’i hayata geçirilerek sinemaseverlerle buluştu.

SİZ GELİN ÇEKİN, YOL MASRAFI BİZDEN

Türkiye bölümünde ayrıca ‘Filming in Turkey’ destek projesinin de tanıtımı yapılacak. Projede, yeni sinema yasası ile yürürlüğe giren ve yabancı film yapımcılarına Türkiye’de harcadıkları tutarın yüzde 30’una kadarının iade edilebilmesine imkân sağlayan ‘Yabancı Film Yapım Desteği’ dünya sinema profesyonellerine tanıtılacak. Destek ile baştanbaşa doğal plato özelliğine sahip Türkiye’nin bu alandaki rekabet gücünün artacağı ve önemli film çekim merkezlerinden birisi olacağı öngörülüyor.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN