Türkiye, Crypto AG ürünlerini 2003’e kadar kullanmış

Türkiye, Crypto AG ürünlerini 2003’e kadar kullanmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde düzenlenen Yapay Zeka Stratejisi Çalıştayında yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2003 yılına kadar Crypto AG ürünlerini kullandığını söyledi. CIA ile BND'nin gizli sahibi oldukları İsviçre merkezli Crypto şirketinin sattığı kripto cihazları ve iletişim hatları üzerinden 130'dan fazla ülkenin en gizli sırlarına vakıf olduğu ortaya çıkmıştı.

Siberbulten'de yer alan habere göre İsviçre merkezli kripto ürünleri satan Crypto AG şirketinin gizlice CIA ve Alman gizli servisi BND’ye satıldığının ortaya çıkmasının yankıları devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesine iletişimin güvenliğini sağlamak için kriptolama cihazları satan şirketin asıl sahibinin Amerikan ve Alman istihbarat örgütleri olması, Crypto AG ürünleri kullanan ülkeleri de harekete geçirdi.

İsviçreli şirketin ürün sattığı ülkeler arasında yer alan Türkiye’den konuyla ilgili üstü düzey açıklama Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan geldi.

Varank, geçtiğimiz hafta TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde düzenlenen Yapay Zeka Stratejisi Çalıştayında yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2003 yılına kadar Crypto AG ürünlerini kullandığını söyledi.

Bakan Varank konuşmasında “Dijital çağın veriyi hedef alan tehditleri içerdiğinin farkındayız. Dolayısıyla veriden değer üretmek için veri gizliliğini sağlamanız yeterli olmuyor. Veri bütünlüğünü de sağlamanız gerekiyor. Ülkemizin verisini korumak adına yerli ve milli şifreleme teknolojileri geliştiriyoruz. Geçen günlerde siz de haberlere şahit olmuşsunuzdur. Crypto AG isimli Amerikan Alman ortaklığında bir teknoloji firması ki bu özellikle… NATO ülkelerine kripto desteği veren bir firma. Bu firmanın kullandığı yazılımlarda aslında dost ülkelerde dost ülkelerde espiyonaj faaliyetleri yaptığı ortaya çıktı. Biz de bu ürünleri 2003 yılına kadar kullanmışız. Ama kendi geliştirdiğimiz yeteneklerle artık bu ürünleri kullanmayı bıraktık.” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN