Türkiye hızla kızarıyor! İşte mavi kalan tek il

Türkiye hızla kızarıyor! İşte mavi kalan tek il

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan risk haritasında bir haftada 14 ilin daha kırmızıya döndüğü görülürken mavi olarak tek bir il kaldı. Bu durum karşısında her ilin kendi önlemini almasını öneren Sağlık Kurulu'ndan 3. dalga uyarısı geldi.

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yeni haritada  39 il tamamen kırmızıya döndü. Haritanın tek mavi ili olarak Şırnak kaldı. 26 Şubat’ta ise 14 il maviydi. Bilim Kurulu üyeleri "İller renklerine göre önlemlerini almalı” uyarısı yaptı.

İSTANBUL’DA HIZLI BİR ARTIŞ VAR

Haritanın ilk açıklandığı 8-14 Şubat’ta İstanbul’da 100 binde 60 yani 9 bin 250 vaka bulunuyordu ancak 6-12 Mart haftasında 178’e (27 bin 523 vakaya) ulaşmıştı. 13-19 Mart haftasında ise İstanbul 100 binde 251’e (38 bin 811 vaka) yükseldi. Ankara’da vaka sayısı 6 bin 116, İzmir’de 4 bin 878, Samsun’da vaka sayısı 6 bin 902 oldu.

1352165.jpg

ADANA, BURDUR VE MERSİN'DE GERİLEME VAR

Tabloya göre bazı illerde olumlu gelişme görüldü. Önceki hafta Mersin 100 binde 96 vaka görülürken, bu hafta 81’e geriledi. Adana 63’ten yüz binde 61’e, Burdur 86’dan 72’ye geriledi.

UŞAK’TA MAVİYİ KAYBETTİ

Bakanlığın 13-19 Mart tarihli haritasına göre sadece bir il mavi olarak kaldı. Bu il 100 bin kişide görülen 8.18 vaka ile Şırnak.

Uşak ise bir süre batıda mavi renkte olan tek şehirdi ancak geçen haftadan bu yana Uşak’ta da vaka sayıları yükselmeye başladı ve mavi özelliğini kaybetti. Bu hafta Uşak’ta 100 bin kişide 19.49 vaka görüldü. 6-12 Mart haftasında da, Uşak için bu rakam 19.22 idi. Böylece Uşak’ta vakalar çok sınırlı şekilde artmış oldu.

Yeni tabloya göre bir il mavi, 11 il sarı, 30 il turuncu, 39 il kırmızı renkte oldu. 6-12 Mart haftasında ise 25 il kırmızı, 41 il turuncu 12 il sarı, 3 il maviydi.

sema-kultufan-turan.jpgProf. Dr. Sema Kultufan Turan

"3. DALGAYA DÖNÜYORUZ YERELDE ÖNELEMLER ALINMALI"

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, "Pandeminin en zorlu dönemlerinden birini yaşıyoruz. Şu anda 3. dalgaya dönülüyor. İller tedbirlerini artırmalı. Yerel önlemler daha ön planda olmalı. Toplu kısıtlamalar yapmak çok zor. O nedenle yerel karar vericilerin iller bazında ciddi önlemler almaları gerekiyor. Aksi halde toplu kısıtlamalar yine hayatımıza girer" dedi. 

levent-akin.jpgProf. Dr. Levent Akın

"MUTANT VİRÜS HIZLA YAYILIYOR"

Prof. Dr. Levent Akın ise, "Hangi il hangi renkteyse, Bakanlığın belirlediği tedbirleri alması gerekiyor. Mutant virüs çok hızlı yayılıyor. Örneğin cumartesi-pazar sokağa çıkma yasağı, restoranlarda alınacak tedbirler, cenaze törenleri gibi tedbirler, kırmızı olan il bazında devreye girmeli. İller bu konuda muktedir. Sonuçta yetkileri var ve diyebilirler ki ‘Ben şu renkteyim şu tedbirleri alıyorum.’ Bu çok önemli" değerlendirmesinde bulundu. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN