Türkiye virüs dinlemedi

Türkiye virüs dinlemedi

Pandemiyle birlikte tüm dünyada hayat dururken, tüketiciler yeni bir araç sahibi olmak yerine can derdine düştü. Avrupa’yı etkisi altına alan virüsün otomotiv sektörüne faturası oldukça ağır olurken, Türkiye’nin reaksiyonu Avrupa gibi olmadı. Avrupa otomotiv pazarı, bu yılın ilk 6 ayında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 40’a yakın daralırken, Türkiye’de satışlar yüzde 30 arttı. AB’ye göre satışlarını tek arttıran pazar Türkiye oldu.

Tüm dünyayı hızla saran koronavirüs ile otomotiv sektörü gerek üretim gerekse iç pazarda ağır bir yara aldı. Özellikle Avrupalı tüketiciler, yeni bir araç almaktan çok can derdine düşünce satışlarda büyük kayıplar yaşandı.

Türkiye’de de satışlar ciddi kan kaybetti fakat, iç pazarda geçen yıla göre toparlanma çabuk oldu. 2018-2019 yıllarında kriz dönemi satışlar hâlâ tam toparlanmasa da Avrupa’ya göre, hızlı vites daha hızlı yükseldi. Verilere göre, virüsün etkilerinin yansıması Avrupa'ya kıyasla Türkiye'de daha hafif hissedildi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verileriyle hazırlanan Avrupa otomobil pazar değerlendirme raporundan derlenen verilere göre, Avrupa Birliği (AB-26) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri ile İngiltere'nin dahil olduğu pazar toplamına göre, ilk 6 ayda tüm Avrupa pazarları daraldı. Avrupa otomotiv pazarı, bu yılın ilk 6 ayında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 38,9 azalarak 6 milyon 11 bin 918 adet seviyesinde gerçekleşti. 2019'un aynı döneminde 9 milyon 834 bin 542 toplam satış gerçekleşmişti. Bu yılın ilk 6 ayında satışını artıran bir pazar olmazken, Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da otomotiv satışları yüzde 33,9, Fransa'da yüzde 37,3, İngiltere'de yüzde 48, İtalya'da yüzde 45,1 ve Belçika'da yüzde 29,6 azaldı. AB, EFTA ülkeleri ve İngiltere'yi kapsayan toplam pazarda bu dönemde satışlarını artıran ülke olmazken, Türkiye'de ise otomotiv pazarı artış gösterdi. Avrupa otomotiv satışları sırlamasında yılın ilk çeyreğinde 7. sırada bulunan Türkiye, bu yılın ilk yarısında 6. sıraya yükseldi. Avrupa otomobil satışları sıralamasında yüzde 30,2 artışla 7. ülke olan Türkiye, aynı artış oranıyla Avrupa hafif ticari araç satışları sıralamasında 6. ülke olarak konumlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN