Türkiye'de ilk defa Arabistan toygarı fotoğraflandı

Türkiye'de ilk defa Arabistan toygarı fotoğraflandı

Hatay'ın Samandağ ilçesinde Arabistan toygarı gözlendi. Bu kuş türü Türkiye'de ilk defa gözleniyor. Fotoğrafı çeken ve 'Kuş dedektifi' olarak tanınan Emin Yoğurtçuoğlu, "Bu durum hem benim hem de Türkiye'deki kuş gözlemciliği adına çok büyük bir başarı ve gelişme" dedi.

Türkiye'nin en önemli kuş gözlemcilerinden olan Emin Yoğurtçuoğlu, Hatay'ın Samandağ ilçesinde Milleyha Sulak Alanı'nda Arabistan toygarı türü kuş fotoğrafladı. Anavatanı Arap Yarımadası olan Arabistan toygarı daha önce Türkiye'de gözlenmemişti.

Henüz 12 yaşındayken kuş gözlemciliğine başlayan ve 'Kuş dedektifi' olarak tanınan Yoğurtçuoğlu, kuş gözlemcileri için en mart ayının çok önemli olduğunu ve bu dönemlerde çok fazla tür gözlenebileceğini aktardı.

Yoğurtçuoğlu 12 yaşından beri devam ettiği kuş gözlemciliği süresince Türkiye'de kaydedilen 487 kuş türünün 442'sini kendisinin de fotoğrafladığını belirtti. Ayrıca o türleri tanımlayabilmenin de önemini aktardı.

3.jpg

'ARABİSTAN'DA DAHİ KOLAY GÖRÜLMÜYOR'

"Suriye üzerinden ciddi bir kum fırtınasının Hatay üzerinden geçtiği esnada ilk olarak ibibik toygarı ile karşılaştım ve hemen fotoğrafladım" diyen Yoğurtcuoğlu, "O da çöllerde yaşayan, bütün kuş gözlemcilerinin yıllardır arayıp görmek istediği bir kuş türü. Onu takip ederken kum tepelerinin arkasında Arabistan toygarı ile karşılaştım.

O an benim için rüya gibi bir andı. Arabistan'da dahi kolay kolay görülebilen bir tür değil. İsrail, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'a kadar bu hayvanın görülebileceği birçok yere gittim ama hiçbirinde göremedim. Böyle bir türü bir anda karşımda görünce ne hissedeceğimi şaşırdım. Çok büyük bir heyecan oldu.

Arabistan toygarının hem fotoğrafını hem de görüntüsünü aldım ve böylece bu tür Türkiye'de görülen 487. kuş türü olarak kayıtlara geçti. Kuş gözlemciliği hayatımda yaşadığım en önemli günlerden biri oldu. Bu durum hem benim hem de Türkiye'deki kuş gözlemciliği adına çok büyük bir başarı ve gelişme" dedi.

Yoğurtçuoğlu, aynı saatler içerisinde Türkiye'de 1987 ve 1999 yıllarında iki kez görülen benekli bağırtlak türünü fotoğrafladığını, böyle bir anın hiçbir kuş gözlemcisine nasip olmadığını aktardı.

222.jpg

'BU ALANLAR BİR AN ÖNCE KORUMAYA ALINMALI'

Birçok yabancı kuş gözlemcisinin Hatay'a gelmek için kendilerine ulaştığını belirten Yoğurtçuoğlu, "2002 yılından bu yana kuş gözlemliyorum. Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerine gözlem için gittim. Bu 3 türü de aynı günde fotoğraflamam benim açımdan çok muazzam ve unutulmaz bir durum. Bu durum dünyada da yankılandı. Bu sayede herkes Milleyha'nın ve Hatay'ın adını duydu. Şimdi bu alana gelmek isteyen bir sürü yabancı kuş gözlemcisi bizlere ulaşıyor ancak burada çok ciddi habitat kaybı ve çevresel faktörler var. Özellikle Millayha Sulak Alanı'nın çevresi molozlar ve çöp yığınları ile dolu. Bu bölgede bir günde 94 farklı türü gördüm. 94 tür demek neredeyse Türkiye'deki türlerin 4'te 1'i demek ve bu muazzam bir şey. O yüzden bu alanların bir an önce koruma altına alınması gerekiyor" dedi.

Hatay'daki zengin kuş türü varlığını yasa dışı avcılığın tehdit ettiğini belirten Yoğurtçuoğlu, bu konuda duyarlı olunması gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN