Türkiye’nin virüsü faiz

Türkiye’nin virüsü faiz

Piyasalar üzerindeki yüksek gerilim sürüyor. Küresel pazarda korona baskısı devam ederken, Türkiye’de de İdlib konusu nabzı belirliyor. Hem küresel baskı hem de içeride gerçekleşen jeopolitik riskler karşısında gerilim üstüne gerilim yaşanıyor. Ayrıca Merkez’in faiz indirimlerine de piyasalardan karşılık gelmiyor. 10,75’e kadar inen politika faizi karşısında uzun vadeli tahviller 12,40 seviyesine kadar yükseldi.

Son dönemlerde piyasalar gerilim üzerine gerilim yaşıyor. Dünya piyasalarının üzerinde baskısını sürdürmeye devam eden korona virüsü, Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Gelişmeler nedeniyle piyasalar haftaya oldukça kötü başlarken, hisselerde sert satışlar başladı. Güvenli limana olan talep nedeniyle de altına talep arttı. Böylece altın son haftada yaşadığı hareketle 7 yılın zirvesine çıkarak bin 700 dolara merdiven dayadı. TL bazında ise altın rekor üzerine rekor kırdı. Korona virüsünün aşısının bulduğu haberleriyle ufak bir rahatlama yaşayan piyasalar kayıplarının ufak bir kısmını geri verdi. Fakat, gelişen olaylarla birlikte yeniden kayıplar yaşanamaya başlandı. Piyasalarda ise Merkez Bankası’nın indirimine rağmen yükselen faizler dikkat çekti. Dün güne 6.07 seviyesinden başlayan dolar/TL yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL hem yurtiçi risklerin yüksek olması hem de diğer gelişen ülke paralarının da değer kaybetmesine paralel yeniden yükselişe geçti. Gün içinde önceki gün 6.16 seviyesinden kapanış yapan dolar, dün yine aynı seviyeye ulaştı.

BIST 100 endeksi de 116 bin puan seviyelerine çıkmasının ardından tekrar 114 bin puanın altında satıcılı seyrediyor. Öte yandan uzun ve kısa vadeli faizler de dikkat çekiyor. Merkez Bankası’nın indirim sarmalına girmesiyle birlikte, düşen faizler son 1 aydır piyasada karşılık bulamıyor. En son 11,25 olan politika faizini 10,75’e kadar indiren Merkez karşısında piyasalar yeniden 12 seviyelerinin üstünde seyrediyor. Böylece Türkiye’de piyasaları korona virüsü değil faiz virüsünün vurduğu görülüyor. 30 Ocak 2020’de kısa vadeli faizler tek haneye inmişti. Uzun vadeli faiz ise 10,04 seviyesiyle dikkat çekiyordu. 19 Şubat 2020’de yılın ikinci toplantısını yapan Merkez Bankası politika faizini 0,50 puan indirerek yüzde 10,75’e çekti. Aynı gün kısa ve uzun vadeli faizler dikkat çekti. 11,05 olan kısa vadeli tahvil faizleri karşısında 11,57’lik puanla uzun vadeli faizlerin yükselişi başladı. Yani piyasalar indirimlere daha fazla karşılık sağlayamadı. Dün ise en son verilere göre, kısa (%12,0) ve uzun vadeli tahvil faizleri (%12,38) yüzde 12’nin üzerine çıktığı görüldü.

TL DESTEKTEN MAHRUM KALDI

Suriye’deki muhaliflerin İdlib’in güneyinde operasyon başlattıkları haberiyle geçen hafta dolardaki yükseliş hızlanmıştı. Korona virüsünün Çin dışındaki ülkelere yayılması da küresel piyasalarda sert satışları tetikledi. Avrupa, Asya, ABD borsaları günü sert kayıplarla tamamladı. BIST 100 Endeksi de satış dalgasından etkilendi. Ünlü Menkul Değerler TL’nin jeopolitik riskler ve korona virüsü nedeniyle daralan risk iştahından negatif etkilendiğine dikkat çekerek “Özellikle son dönemdeki faiz indirimlerinin ardından TL’nin reel faiz desteğinden mahrum kalması risk iştahının daraldığı bu gibi dönemlerde TL’nin daha fazla baskı altında kalmasına yol açabiliyor. Teknik açıdan bakıldığında ise güçlü sayılabilecek bir yukarı yönlü trend içerisinde hareket eden USD/TL’nin 6.15’in üzerine yükselmesi durumunda TL açısından şartların daha da zorlaşabileceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

7 YILIN ZİRVESİNDE SEYREDİYOR

2019’u yükselişle tamamlayan altın 2020 başında ABD ve İran arasındaki tansiyonun yükselmesiyle bin 612 dolar seviyesine çıktı, ardından korona virüsünü Çin ekonomisine hasar vereceği kaygısı ile bin 625 dolar ve bin 650 dolar seviyesine çıktı. Sonrasında da bin 690 dolar seviyesine hızlı atak gösterdi. Altın fiyatlarında rallinin ardından düşüş yaşansa da fiyatlar hala 7 yılın zirvesinde işlem görüyor. Ayrıca virüse aşı bulunmamış olması, tedavi sürecinin henüz belirlenememesi ve vaka artışı piyasaları kaygılandırmaya devam ediyor.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN