TYP numarası nasıl alınır? İŞKUR TYP nasıl başvurulur?

TYP numarası nasıl alınır? İŞKUR TYP nasıl başvurulur?

İŞKUR tarafından düzenlenen Toplum Yararına Program’a başvurular 11 Ağustos tarihi itibarıyla son buldu. Başvuru esnasında adaylar, ‘TYP numarası nasıl alınır? İŞKUR TYP’ye nasıl başvurulur?’ sorularına yanıt aradı.

Başvurusunu belirtilen tarihlerde gerçekleştirenler ise, ‘TYP başvuruları ne zaman açıklanır?’ sorusunun cevabını internette araştırdı. İş bulmakta güçlük çekenler için İŞKUR tarafından yapılan Toplum Yararına Program (TYP) numarası ile başvurular tamamlanıyor.

İŞKUR TYP BAŞVURU SAYFASI

Güvenlik görevlisi başvurusu yapacaklar, TYP ekranında bulunan uygulama bölümünden ‘MEB Güvenlik' tercihini seçerek ‘Ara' butonuna basması gerekiyor.

TYP NUMARASI NASIL ALINIR?

İŞKUR TYP numarasını https://esube.iskur.gov.tr/Typ/TypArama.aspx adresine giriş yaparak alabilirsiniz. Bu bölüm üzerinden istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girmek gerekiyor. Arkasından başvuru sonuçları ve durumu ile ilgili sorgulama yapılabiliyor. Herhangi bir sorgulama sonucu ile karşı karşıya kalmamanız durumunda iş arama durumunuzu aktif hâle getirmeniz gerektiğini anlayın... İş arama durumu pasif olanlar, sorgulama yapamaz.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

İŞKUR TYP başvurusu kurumun internet sayfası üzerinden yapılıyor. Vatandaşların seçilmesi adına 3 yöntem kullanılıyor. Hangi yöntemlerin kullanılacağına ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü karar veriyor.

Katılımcıların seçilme sebepleri:

Liste yöntemi ile,
Noter kurası ile,
Yüzde sekseni noter ile yüzde yirmisi liste yöntemi ile seçilmektedir.

TOPLUM YARARINA PROGRAM NEDİR?

İşsizliğin arttığı zamanlarda ya da bölgelerde direkt olarak veya yüklenici eliyle toplum yararına bir iş veya hizmetin yapılması yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarına engel olarak işgücü piyasasına uyumlarını yapmak ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak için İŞKUR tarafından uygulanan programlara, Toplum Yararına Program (TYP) denir.

ŞARTLARI

18 yaşını bitirmiş olmak, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, öğrenci olmamak (açıköğretim ve açık lise öğrencileri dışında), emekli ve malul aylığı almıyor olmak, TYP’ye başvuru şartları arasında yer alıyor…

KATILIMCILAR NASIL SEÇİLİYOR?

Katılımcıların seçiminde uygulanan 3 ayrı yöntem bulunuyor. Her programın niteliğine göre bu yöntemlerden hangisinin kullanılacağı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belli oluyor.

Liste yöntemi,
Noter kurası yöntemi,
Yüzde 80 noter kurası, yüzde 20 liste yöntemi.

İstihdamında güçlük çekilen aşağıdaki gruplar Birinci Liste, bunlar hâricinde olanlar İkinci Liste olacak biçimde değerlendirilecektir. Aşağıdaki grupların tamamı Birinci Liste'ye dâhil edilecekken, gruplar arasında herhangi bir öncelik sıralaması bulunmuyor; Birinci listedeki başvuranlar bitirilmeden 2. listeden başvuranlar yararlanıcı olamayacak.

35 yaş üstü bireyler,
Kadınlar,
Eski hükümlüler,
Engelliler,
Terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralananlar,

2017’de TYP katılımcı seçiminde hakkaniyetin ve toplumsal huzurun sağlanması için ‘başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP'lere Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre (ADNKS) aynı adreste ikamet eden kişilerden yalnızca birinin katılabileceği’ ile ilgili düzenleme yapılmıştı.

2019’da gerçekleştirilen düzenlemeyle ‘ADNKS'ye göre aynı adreste oturanların, programa başvuru yapılan tarih dikkate alınıp, gelir getirici bir işte çalışma sonucu elde ettikleri toplam kazançlarının net asgari ücretin 1,5 katını aşması durumunda belirtilen adreste oturan kişilerin TYP'ye katılamayacağı’ yönünde düzenlemeler yapılmıştı.

YAPILAN ÖDEMELER NE KADAR?

Katılımcılara asgari ücret seviyesinde ödeme yapılıyor…

UYGULANAN ALANLAR

Kamusal altyapının yenilenmesi, Çevre temizliği, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, Ağaçlandırma, Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, Vadi ve dere ıslahı, Erozyon engelleme çalışmaları ve Park düzenlemeleri alanlarında uygulanıyor

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

SÜRESİ NE KADAR?

TYP uygulama zamanı, her bir program için en fazla 9 aydır. 27 Eylül 2017 yılında, 01 Ocak 2018 yılı itibarıyla başlangıçta sözleşmede paylaşılan TYP zamanının sonradan uzatılamayacağına dair hüküm getirilmişti.

HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ

TYP'de haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlendi.

KİMLER YARARLANAMAZ?

İŞKUR’un düzenlediği bir kurs ya da programdan (girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimi dışında) faydalanmış olan işsiz 6 ay geçmeden TYP'ye başvuruda bulunamaz.

Mazeretsiz olarak TYP'den ayrılanlar ya da kendi kusuru sebebiyle ilişiği kesilenler, son faydalanma tarihi üzerinden 24 ay geçmediği takdirde yeni bir TYP programına başvuruda bulunamaz.

Faydalandığı TYP bitmesinin ardından İŞKUR Kurum tarafından teklif edilen niteliklerine uygun en az üç iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, son faydalanma tarihi üzerinden 24 ay geçmedikçe yeni bir TYP'ye başvuruda bulunamaz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN