Uzay yolculuğunun fiyatı

NASA 2020 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nu özel astronotlara açacağını duyurdu. Bu sayede ekonomik gücü yeten herkes parasıyla astronot olabilecek ve 30 güne kadar Uzay İstasyonu’nda bilimsel deneylere katılabilecek. İstasyonda geçen her gece için 35 bin dolar ödenecek. Uçuşun toplam maliyeti ise tam 50 milyon dolar.

SpaceX ve Boeing şirketleri uzaya insan taşımak için kapsül geliştiriyorlar. NASA, 2020 yılında faaliyete geçecek olan kapsüllerden kendi astronotları için yer kiralayacak ve firmalara boş kalan koltukları uzay turistlerine satmalarına izin verecek. Bu sayede 50 milyon dolar ödeyen herkes uzaya gidebilecek.

Bu uygulama daha önce Soyuz Uzay araçları ile Rusya tarafından yapıldı. Ancak NASA’nın Columbia Uzay Mekiği’nin dönüşte infilak etmesi sonucu uzaya insan götüren tek uzay aracı olan Soyuz’un tüm boş koltuklarının tamamını alması sonucu bu uygulamaya son verildi. Şimdi NASA Ay’a ve olası Mars’a astronot götürmek için gelir kaynağı sağlamak maksadıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yüksek gelir getiren bir otel olarak kullanmayı planlıyor. Uzay İstasyonu’nun NASA’ya maliyeti her yıl 4,5 milyar dolar. Başka gezegenlere seyahat için bu masrafların azaltılması düşünülüyor. Ancak bunu Ruslar ilk defa 1990’ların sonunda denemişti.

O zamanlar uzay istasyonundan sorumlu olan özel bir girişim olan MirCorp, bakım maliyetlerinin bir kısmını karşılamak için potansiyel turistleri uzaya götürüp MIR’i ziyaret ettirmek için aday aramaya başladı. Amerikalı bir işadamı ve eski NASA JPL bilim adamı Dennis Tito ilk aday oldu. Tito, MirCorp ve ABD merkezli Space Adventures arasında bir anlaşma yaparak seyahatini MIR yerine Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) geçirmeyi başardı. Dennis Tito Uzay İstasyonu’nu yedi gün kaldı ve Mayıs 2001’de Dünya’nın ilk “ücretli” uzay turisti oldu.

Titoyu, 2002 yılının Nisan ayında Güney Afrikalı Mark Shuttleworth takip etti. Üçüncü uzay turisti Ekim 2005’te Gregory Olsen oldu.. Şubat 2003’te, Uzay Mekiği Columbia, Dünya atmosferine yeniden girerken dağıldı ve yedi astronot öldü. Bu felaketten sonra, Rus Soyuz programındaki uzay turizmi geçici olarak beklemeye alındı, çünkü Soyuz araçları Uzay İstasyonu’na insan taşıyan tek nakliye aracı oldu.

19-07/07/ekran-resmi-2019-07-07-224704.png

NASA’nın uzay mekiklerinin Temmuz 2005’te hizmete geri dönmesiyle, uzay turizmi yeniden başladı. 2006 yılının Eylül ayında, Anuşa Ensari adlı İran asıllı Amerikalı iş kadını dördüncü uzay turisti ve uzaya giden ilk Müslüman Kadın oldu. 2017 yılında Oscar Ödülleri verilirken İran filmi “The Salesman” en iyi yabancı film ödülünü aldı. Yönetmen Asghar Farhadi Trump’ın 7 Müslüman ülkeye uyguladığı seyahat engelini protesto ederek Oscar Ödülleri’ne katılmadı. Ödülü ise Farhadi adına astronot Anuşa Ensari aldı. 2006 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ilk blog yazan kişi ünvanına da sahip olan Ensari, elektronik mühendisi ve multi milyon dolarlik bir telekom şirketinin sahibi.

Ensari’yi Nisan 2007’de, Macar kökenli Amerikalı bir işadamı olan Charles Simonyi takip etti ve uzaya kendi imkanlarıyla giden beşinci turist oldu. Hızını alamayan Simonyi, bu kez Mart 2009’da Ruslara uzaya gitmek için tekrar ödeme yapan ve uzay turistliğini tekrarlayan ilk kişi oldu. İngiliz-Amerikan Richard Garriott, Ekim 2008’de bir sonraki uzay turisti oldu. Kanadalı Guy Laliberté, Eylül 2009’da Uzay İstasyonuna uçan en son turist oldu.

Kenarda bir 50 milyon dolarınız varsa uzaya giden ilk Türk olma şansınız var. Uzaya gitmek için küçücük bir kapsüle istifleniyorsunuz ve geri sayım başladığında 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 fırlatma anındasınız. Altınızda cayır cayır yanan bir roket var ve ses hızından 16 kat daha hızlı hareket edeceksiniz. Roket uzaya doğru ivmelenirken müthiş bir titreme ve göğsünüze uygulanan yüksek bir basınç var. Kasırgaya kapılmış bir ağaç yaprağı gibi savruluyorsunuz. Her milisaniye ne yapılacağı sırasıyla belirlenmiş. Bir çok hesabı bir nefes alma süresinde yapmak zorundasınız. Mavi gökyüzü hızla bitiyor ve atmosferin dışına doğru gidiyorsunuz. Fırlatmadan 32 saniye sonra 100 kilometre yüksektesiniz ve birden karanlıktasınız ve uzay aracının motorları duruyor ve bir sessizlik. Herşey geride kaldı. Gürültü, titreme ve ışık artık yok. Artık ağırlığınızı hissetmiyorsunuz. Yerçekimini hissetmediğiniz için Karanlıkta sessizlikte öylece asılı kalacaksınız.

Uzay İstasyonu Dünya’dan yaklaşık 400 km yükseklikte. Bir roket, sizi 10 dakikadan daha kısa bir sürede uzaya taşıyabilmesine rağmen, Uluslararası Uzay İstasyonu ile buluşma saatlerce hatta günlerce sürebilir. Çünkü Uzay İstasyonu saatte 27580 km hızla Dünya’nın yörüngesinde dönüyor. Bu hızdaki bir laboratuvarı yakalamak kolay iş değil. Roketler düz yukarı çıkarlarsa hızlı bir şekilde istasyonun menzili dışına çıkar ve derin uzayda kaybolurlar. O sebeple uzay araçları doğrudan istasyona kenetlenemiyor. Ayrıca roketlerin uzay araçlarını nerede bırakacaklarını önceden kestirmek zor. Bundan dolayı uzay araçları evvela Dünya’nın alt yörüngesine yerleşiyorlar sonra Hohmann Transfer denilen sıçramayı tamamlayarak daha düşük bir dairesel yörüngeden daha yüksek bir dairesel yörüngeye geçiş yapıyorlar. İstasyona kenetlenmek Ruslar’ın Soyuz Araçları ile 6 saat sürebildiği gibi 2.5 günde sürebiliyor. Bu süre boyunca altınıza bebekler gibi bez bağlayacaksınız.

Herşey yolunda giderse ve Uzay İstasyonu’na ulaşırsanız sizi orada bulunan astronotlar karşılıyor ve yaklaşık 30 gün orada kalacaksınız. Uzay İstasyonu’nun penceresinden Dünya’ya bakacak ve bu güzel manzara karşısında hayretler içerisinde kalacaksınız. Bir günde Dünya’nın etrafını tam 16 kez dolaşacaksınız. Her dakika bir ülkeden başka bir ülkeye geçiş yapacaksınız. Okyanuslar bir göl gibi görünecek. Altınızdan mevsimler gelip geçecek. Çünkü Dünya’nın bir tarafı yaz iken diğer tarafı. Bir tarafı gece iken diğer tarafı aydınlık. Uzay İstasyonu’nın hızı ve yönü sabit fakat Dünya kendi etrafında döndüğü için her turda başka bir ülkede, başka bir şehrin, okyanusun, çöllerin veya kutupların üzerinde olacaksınız. Uykunuz ise atlar gibi ayakta olacak. Çünkü yerçekimi hissedilmediği için yatak yok.

Süreniz bittiğinde bir kapsüle tıkılıp Dünya’ya doğru fırlatılacaksınız. Atmosfere girişte uzay aracı 1400 dereceye kadar ısınacak ve bir paraşüt açılacak. Sonra hızla yere çakılacaksınız. 50 milyon dolar bu macera için değer mi bilemem fakat benim imkanım olsaydı hiç çekinmeden giderdim.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum