Vali'den halka çağrı: Anında ihbar edin!

Vali'den halka çağrı: Anında ihbar edin!

Türkiye'nin en yüksek vaka sayısına sahip olan Samsun, üç haftadır zirvedeki yerini koruyor. Samsun Valisi Zülfik Dağlı'dan vatandaşlara şaşırtan bir çağrı geldi. Vali Dağlı, görev olduğunu belirterek vatandaşlara, "Tedbirlere uymayanları anında ihbar edin" dedi.

Samsun'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka artışı durdurulamıyor. Valilik, Türkiye'nin en yüksek vaka sayısına sahip olan il için geçtiğimiz günlerde açıklama yapmıştı. PCR testi pozitif çıkan kişilerin temaslı oldukları kişileri tam olarak söylemedikleri belirtilen açıklamada temaslıların gizlenmesi vaka artışına neden olarak gösterilmişti.

harita.jpg
13-19 Mart illere göre haftalık vaka sayısı (100 bin kişide)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen toplam vaka sayısını gösteren risk haritasında Samsun'da durum 508,97 olarak görülmüştü. 

'MUTANT VİRÜSÜN DAHA AZ ZARARLI OLDUĞUNA DAİR KANIT YOK'

Samsun Valisi Zülfik Dağlı, doktorlardan edinilen bilgiyi paylaşarak mutant virüsün çok hızlı bulaştığını aktardı ve "Bulaşın artmasında bunun fazla etkisinin olduğunu biliyoruz" dedi.

vali.jpg
Samsun Valisi Zülfik Dağlı

Mutant virüste bulaşın hızlı ancak etkisinin az olduğu yönündeki algının yanlış olduğunu dile getiren Vali Dağlı, "Bununla ilgili kanıtlanmış bir husus yok. O da kesinlikle aynı şekilde ciddi bir sıkıntı doğurabilecek şekilde bir sağlık riski teşkil ediyor. Bu manada bu yanlış algıya da hiçbir vatandaşımız inanmasın. Yeni mutant virüsü bir hafife alma eğilimi var, sanki daha az etkiliymiş gibi. Böyle bir şeyin olmadığını hekimlerimiz, sağlık camiamız özellikle belirtiyor. Bu manada vatandaşımızın duyarlı olmalarını kesinlikle istiyoruz. Daha aşağı zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt yok çünkü" açıklamasında bulundu. 

'TAZİYELERE KATILMAYALIM'

Çok duyarlı olan vatandaşların olduğunu da belirten Dağlı, "Bana mesajlarla, sosyal medya ortamında devamlı bilgilendirmeler yapıyorlar. Kurallara uymayanları 112'ye bildirmek suretiyle veya yan komşusunda pozitif olup dışarı çıktığını, yan binada bahçede bir araya geldiklerini veya sitenin içerisinde bir araya toplu buluşmaların olduğunu, toplu olarak taziyelere gidildiğini belirten çok duyarlı bir vatandaş kitlemiz var. 112 birimlerimiz bunları anında değerlendiriyorlar. Bu vatandaşlarımızın tamamına çok teşekkür ediyorum. Ancak maalesef bu duyarlılığa haiz olmayan, dışarıda hala gezen, her ortamda bulunan bir kitle de var. Onlara da tekrar son bir defa çağrıda bulunmak istiyorum. Artık bunu kesinlikle bırakalım, toplu bir araya gelmekten, taziyelere katılmaktan artık vazgeçelim, kesinlikle bunu yapmayalım" dedi.

'112 BİRİMLERİNE İHBAR EDİN'

Vali Dağlı, vatandaşların gördükleri olumsuzlukları 122 birimlerine ihbar etmelerinin vatandaşlık görevi olduğunu belirttiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Diyor ki 'Ben kimse ile görüşmedim, hatırlamıyorum' Böyle bir şey yok. Herkes kimle görüştüğünü veya nerede oturduğunu aşağı yukarı biliyor. Bu şekilde açıklamamak kesinlikle hem başta kendisine, tüm çevresine hepimize zararı var. İhbarlar çok önemli. Biz anında değerlendiriyoruz. İhbarlara cevap verme süresini bile günlük kontrol ediyoruz. Kaç dakikada cevap verildi, kaç dakikada ilgili yere gidildi, bunların değerlendirmesini de yapıyoruz.

Duyarlı vatandaşlarımıza tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Tedbirleri ihlal edenleri ihbar edin. Mutlaka gördükleri bir olumsuzlukla ilgili 112 birimlerine hemen aramak suretiyle ihbar etsinler. Biz hemen ilgili yerde müdahale yapılacaktır. Bu vatandaşlık görevi. Kendimiz için, çocuklarımız, büyüklerimiz geleceğimiz için yapacağımız çok önemli bir husus."

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN