Van Gölü'nde suyun çekilmesiyle mikrobiyalitler böyle ortaya çıktı

Van Gölü'nde suyun çekilmesiyle birlikte dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Erciş ilçesi kıyılarında su yüzüne çıktı. Kıyı beyaza bürünürken vatandaşlar da ortaya çıkan kartpostallık görüntülerin fotoğraflarını çekti.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan ve Türkiye'nin de en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla çekilme meydana geldi. Sudaki çekilme sebebiyle, gölün Erciş ilçesinde bulunan kıyıları, tuz ve soda kalıntılarıyla beyaza büründü. Van Gölü'nde bulunan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri de sudaki çekilme sebebiyle gün yüzüne çıktı. Erciş ilçesinde yaşayan vatandaşlar da ortaya çıkan kartpostallık görüntüleri kameralarıyla fotoğrafladı. 

MİKROBİYALİTLER NEDİR?

Mikrobiyalitler gölün altında bulunan çatlaklardan çıkan kalsiyum ve zengin suların etrafında ve bakterilerin toplanmasıyla oluşmaya başlıyor. Sudan kalsiyum karbonat çıktığında kireç taşı ve kalkerler oluşmaya başlıyor ve katman yukarıya doğru büyüyor. 

Mikrobiyalitler kayaç benzeri yapılardır.Siyanobakterilerin ve bazı mikroalglerin fotosentezi ve çevrelerindeki sudan kalsiyum karbonat çökeltmeleri ile oluşurlar. Milyonlarca yıl önce dünyada çok yaygın olarak bulunan mikrobiyalitler günümüzde çok az yerde ve sınırlı sayıda bulunuyor. Van gölü’ndeki mikrobiyalitler ise dünyanın en büyükleri, boyutları 30 santimetreden 18 metreye kadar değişiyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN