Toplama kamplarında coronavirüs bahanesiyle soykırım endişesi

Toplama kamplarında coronavirüs bahanesiyle soykırım endişesi

Tüm dünyada hızla yayılan coronavirüs salgınında ölenlerin sayısı hızla yükselirken, Doğu Türkistan'da da endişelere neden olan haberler gelmeye başladı. Son olarak Urumçi'nin karantinaya alındığı bölgedeki toplama kamplarında virüsün hızla yayılması ya da Çin yönetiminin 'etnik temizlik' için salgın bahanesini kullanmasından endişe ediliyor.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan coronavirüs salgını Pekin’in kültürel soykırım politikaları uyguladığı Doğu Türkistan'da ölümlere neden olmaya başladı. Son olarak Urumçi şehri karantinaya alınırken vaka sayısı 39'a yükseldi. Çin yönetiminin Uygur Türklerini hapsettiği 60’tan fazla toplama kampında ise salgının ne ölçüde etkili olduğu bilinmiyor.

Turkistan Press’in aktardığına göre, Çin medyasında yerel kaynaklarca Doğu Türkistan’da coronavirüs tespit edilen kişi sayısının 39’a çıktığı, gözetim altında ise 2392 kişinin tutulduğu belirtildi. Ayrıca Artu şehrindeki Yaxing Otelinde kalan 99 Wuhanli Çinlinin karantinaya alındığı gelen bilgiler arasında. Urumçi şehrinin de coronavirus tehdidi nedeniyle 5 Şubat 2020’den itibaren karantinaya alındığı Çin yönetimince duyurulmuştu.

Doğu Türkistan konusunda çalışmalarda bulunan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yüz binlerce Uygur Türkü’nün zorla tutulduğu toplama kamplarının virüsün yayılması için elverişli olduğunu belirterek KARAR’a şu değerlendirmeyi yaptılar:

“Doğu Türkistan’da ölümler olduğu bilgisi geldi. Toplama kamplarındaki sağlıksız ortam, kampta uzun süre tutulanların bağışıklık sisteminin zayıf olması coronavirüs için ideal şartlar. Kamplardaki durumla ilgili sağlıklı bilgi yok. Ancak Çin yönetimi, virüs yayılmasa bile en azından bazı tutukluları ortadan kaldırmak için bunu bahane olarak kullanabilir. Toplu bir kıyımı, virüsten ölümler gibi gösterebilir. Herkes endişeli.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN