Vizyonda bu hafta: İki Gözüm Ahmet, Birds of Prey, 1917, Karanlık Sular, Annelerimiz | 7 Şubat 2020

Ayşe Lebin Katı'nın sunduğu 'Ve Kayıt'ın Oscar haftasındaki bölümünde, birbirinde olaylı ve iddialı filmler var. İşte Şubat'ın ilk haftası vizyona giren sinema filmleri...

İKİ GÖZÜM AHMET

Altın bir ses, dönemine göre radikal söylemler, 11 Şubat Magazin Gazetecileri Derneği'nin ödül töreninde yaşanan okkalı bir linç ve ardından gelen sürgün hayatı. Günümüzdeki hatta o dönemdeki çoğu sanatçının aksine şarkıcı olduğu kadar da politik bir figür. Bu yüzden aslında Ahmet Kaya’nın geride bıraktığı çok güçlü bir misyonu var. Günümüze göre hala radikal olan bu misyon elbette ki çekilen filmin içeriğini sorgulatıyor. Zaten filme karşı olduğunu basın açıklamasıyla belirten Kaya’nın eşi Gülten Kaya gerekçe olarak ise Ahmet Kaya’nın adını kullanarak, prim yapmaları, Ahmet Kaya’nın ismi üzerinden para kazanmaları ve Ahmet Kaya’ın yaşamını, kültürünü yansıtamayacaklarını öne sürmüştü. Fragmanı izlerseniz bu gerekçelerin filme nokta atışı yaptığını görebilirsiniz.

Öncelikle filmde Ahmet Kaya’nın isminin, cisminin türkülerinin geçmesi yasak. Çünkü telif hakları Gülten Hanım’ın elinde ki kendisi bu filme şiddetle karşı. Yani izlemeye çalışacağınız şey Ahmet Kayanın olmadığı bir Ahmet Kaya filmi.

Ki dönem filmi çekmek başlı başına bir zorluk. İyi bir kostümcünüz, iyi bir görüntü yönetmeniniz olmalı ki rezil olmayın. Hele de böyle bir ismi anlatırken. Ancak görünen o ki yine paraya kıyılmamış dandik dandik işler yapılmış. Bi kere filmde oyuncu yok. Filmde Ahmet’i canlandıran işi –Asla Ahmet Kayayı değil- O Ses Türkiye'den yarı finalinde neren bileceksiniz söyleyip zamanında Ahmet Kaya'ya çatal fırlatmış Ebru Gündeş'i gözyaşlarına boğmuş gibi görünen isim.

Yapımcı Eşref Bukan ‘’Bu film bizim onur meselemiz. Film, bizim ölümsüz usta Ahmet Kaya misyonuna ve sevenlerine borcumuzdur. Her ne olursa olsun bu film tamamlanacak ve gösterime girecektir’’ dese de giremedi. Filmle ilgili bütün işlemler vizyona girişinden 5 gün önce mahkeme kararıyla durduruldu.

BIRDS OF PREY


DC Comics’in “kötü” süper kahramanları bir araya getirdiği Suicide Squad: Gerçek Kötüler’de tanıştığımız Harley Quinn karakterinin solo filmi "Yırtıcı Kuşlar Quinn’in sevgilisi Joker’den ayrıldıktan sonra yaşadığı özgürleşme sürecini konu alıyor. Bir grup kadın süper kahramanla bir araya gelen Quinn, bir tür çete kuruyor ve genç bir kadını kaçıran Black Mask adında bir suçluyla mücadeleye girişiyor. Black Mask’i Ewan McGregor’un canlandırdığı filmin yönetmenliğini, Dead Pigs’le Sundance Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde Jüri Özel Ödülü kazanan Cathy Yan üstleniyor. Filmi Yan’ın yönetmesini özellikle isteyen Margot Robbie, geçen sene yaptığı bir açıklamada kadınlardan oluşan bu süper kahraman çetesinin bir kadının bakış açısından resmedilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Filme gelen ilk yorumlarsa Margot Robbie destekler nitelikte. ABD ile aynı anda vizyona girecek filmde renkli görüntüler, çılgın müzikler dövüş sahneleri ve Margot Robbie'nin performansıyla sene içinde adını sıkça duyuracağa benziyor.

1917

Oscar ve Oscar habercisi törenlerin ödül listeleri genel olarak tahminler doğrultusunda ilerlese de sinsi sinsi ilerleyip zirveye gözünü diken bir film var ki o da 1917. Sam Mendes’in yönettiği film kabaca bakarsak bir savaş filmi.
Filmin senaryosu çoğunlukla kurgu olsa da temelini Sam Mendes’in dedesinin anlattığı hatıralardan alıyor. Bundan dolayı da filmde kurgu ve gerçeklik çoğu zaman ayırt edilemez bir hâl alıyor.
Sonuç olarak yaşanmış bir hikâyeden uyarlanan 1917, müziğin yerinde kullanımıyla , oyuncuların karakterlerini içselleştirmesiyle, sinematografisiyle ve gerçekçi dönem tasvirleriyle Oscar yarışında da kendi türleri arasında da şubat ayı vizyonunda da öne çıkıyor.

KARANLIK SULAR
Yüksek profilli bir hukuk firmasında çalışan Robert Bilott, işinde oldukça başarılı olan bir avukattır. Memleketi Parkersburg'a gelen Robert burada komşu çiftlik sahibinin yardım istemiyle karşılaşır. Çiftçinin inekleri birer bire ölüyordur ve bunun sebebi ise dünyanın en büyük kimya şirketlerinden biri olan DuPont'un sahip olduğu fabrika tarafından zehirlenen içme suyudur.
New York Times tarafından yapılan bir habere dayanan film kurumsal yolsuzluğun küçük bir kasabanın suyunu nasıl etkilediğine dair şaşırtıcı gerçek hikayeyi usta yönetmen Todd Haynes'ın kadrajından aktarıyor.

ANNELERİMİZ
Belçika’nın Oscar adayı seçilen film, Guatemala’da 200.000’den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan ve günümüzde bile çok iyi bilinmeyen iç savaşın acılarını ve karanlıkta kalan alanlarını sinemaya aktarıyor. Askeri cunta sırasında militan olan babasının kayboluşundan esinlenen yönetmen César Díaz, 2018’de cuntacıların yargılanmasıyla başlayan filminde kendi aile geçmişini araştıran bir antropoloğun hikâyesini anlatıyor. Filmde görülen “anlatıcı anneler”, Guatemala kültüründe hâlâ geçerliliğini ve etkilerini yitirmeyen sözlü tarih anlatıcıları, ülkenin gerçek hafızaları.

'Ve Kayıt'ın tüm bölümlerini izlemek için TIKLAYINIZ