WWF Türkiye'yi kuraklık konusunda uyardı

WWF Türkiye'yi kuraklık konusunda uyardı

Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF), Türkiye'yi su kıtlığının ciddi boyutlara ulaşması konusunda uyardı.

Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF) Türkiye'de yıllık su tüketiminin kişi başına bin 519 litre olduğu açıkladı. Türkiye'nin  2030 yılında nüfusun 100 milyona ulaşmasıyla bu seviyenin bin 120 litreye düşeceği vurgulanırken  başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 10 şehirde su kıtlığı yaşandığı ifade edildi.

NASA'DAN SONRA WWF DE UYARDI

NTV'nin Bloomberg’den aktardığı habere göre, WWF’nin iklim değişikliği, suyun düzenlenmesi ve yönetimle alakalı 5 yıllık verilerin analizine göre, Türkiye'de büyük bir kuraklık beklendiği ve özellikle de şehirde yaşayan insanların su temini konusunda ciddi sorunlar yaşayabileceği belirtildi.

RİSK ORANI 2.78 

Elde edilen verilere göre, Türkiye'nin su kıtlığı riski oranının 2.78 olduğu, dünyanın en riskli bölgesi kabul edilen Filistin'de bu oranın 3.67 olduğu belirtildi. En az su kıtlığı riskine sahip ülkenin ise 1.54 ile Norveç olduğu açıklandı.

WWF Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, Türkiye'nin yanı sıra Hindistan ve Güney Asya'daki bazı ülkelerde de benzer sorunlar yaşayabileceğini söyledi.

KAÇAK KULLANIMI ÖNLEMEK GEREKİR

WWF Küresel Tatlı Su Programı Başkanı Stuart Orr, iklim değişikliğinin şehirlerdeki suyu azalttığını ancak bu duruma asıl yanlış planlamanın neden olduğunu belirterek, "Su kıtlığının başlıca nedeni kaçak kullanım ve sulama sistemlerinin iyileştirilmemesidir. Bunun yanında talep yönetiminin doğru yapılamaması ve suyun yanlış taksim edilmesi de diğer büyük sebeplerdir" diye konuştu.

NASA ÇOK ÖNCE UYARMIŞTI

NASA Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi, Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi İzleme (GRACE-FO) uydu ölçümleriyle, Türkiye'nin kuraklık haritalarını yayımlamıştı. Yağışların mevsim ortalamasının altında olduğuna dikkat çekilen haritalarla, Türkiye'nin çoğu bölgesinin şiddetli kuraklık yaşadığı vurgulanmıştı.

NASA Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi, 11 Ocak 2021 günü GRACE-FO uyduları tarafından kaydedilen, Türkiye'nin yer altı suyu ve toprak nemi ölçümlerine ilişkin iki harita yayımlamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN