Afrika'da ilk kez cüce zürafa görüntülendi

Afrika'da ilk kez cüce zürafa görüntülendi

Bilim insanları Afrika'da yürüttükleri çalışmalarda cüce zürafalara rastladı. Görülen cüce zürafalardan biri Uganda'da diğeriyse Namibya'da yaşıyor.

Araştırmacılar, Afrika'daki zürafalarda ilk defa cücelik gözlemledi. Görülen cüce zürafalardan biri Uganda'daki Murchison Şelalesi Ulusal Parkı'nda, Namibya'dakiyse özel bir çiftlikte görüntülendi.

Bilim insanları, BMC Research Notes'da yayımlanan araştırmada iki zürafanın da iskelet displazisinden mustarip olduğunu tespit etti. Yaban hayatında ender görünen bu genetik rahatsızlık, yavrunun doğumda cüce olması ve ileride gelişimsel sorunlar yaşamasına yol açıyor. İskelet sistemini etkileyen rahatsızlıkta kafa, omurga, bacak ve kol kemikleri düzgün şekilde gelişemiyor.

Normal koşullarda zürafaların boy ortalamaları 4,3 metre ila 6,1 metre arasında değişiyor. Buna karşın Uganda'daki zürafa 2,84 metreyken, Namibya'dakiyse 2,60 metre ölçüldü.

ENDER RASTLANAN BİR HASTALIĞA SAHİPLER

Araştırmanın başyazarı, Zürafa Koruma Kuruluşu ve Smithsonian Koruma Biyolojisi Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmalar yapan koruma biyoloğu Michael Brown, "yaban hayatındaki sistemde yaşayan hayvanlarda bu tür iskelet displazisilerine epey ender rastlanır" dedi.

'YÜZÜKLERİN EFENDİSİ'NDEKİ CÜCE KARAKTER GİMLİ ADI VERİLDİ

Zürafa araştırmalarının bir parçası olarak yapılan fotoğraflama çalışmalarında, Uganda'daki cüce zürafa ilk defa 15 Aralık 2015'ta görüntülendi. Brown ve ekip arkadaşları ölçümlerden emin olmak için aynı zürafayı 2016 Aralık ve 2017 Mart'ta da görüntüledi.

Araştırmacılar zürafaya J.R.R. Tolkien'ın fantastik kitap serisi Yüzüklerin Efendisi'ndeki cüce karakter Gimli'nin adını verdi.  

Namibya'daki zürafaysa 10 Mayıs 2018'de görüntülendi. Bilim insanlarının 'Nigel' adını verdiği cüce zürafa, ilk başta yaşadığı çiftliğin sahibi tarafından yavru sanılmıştı. Fakat araştırmacıların incelemesiyle Nigel'ın aslında genç bir zürafa olduğu ortaya çıktı.

Gimli ve Nigel birbirlerinden 3 bin kilometre uzakta yaşamalarına rağmen Afrika'daki yaban hayatında yaşayan zürafaların genetik sağlıklarının kötüleşme sinyalleri verdiğinin açık bir göstergesi.

Zürafa Koruma Kuruluşu'nun yöneticisi ve eş kurucularından Julian Fennessy, "Afrika'da zürafaların soyu sessizce tükeniyor" uyarısında bulundu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN