Yabancı sadece konuta geliyor umut sürüyor

Yabancı sadece konuta geliyor umut sürüyor

Son 1 yılda 3 bine yakın yabancı 250 bin dolara konut alarak Türkiye vatandaşı oldu. Dolayısıyla yabancının konut yatırımı hızla arttı. 2019 yılında 2018’e oranla yabancıların doğrudan yatırımları ise azaldı. Bu yıl düşen faizi ve yükselen borsayı fırsat gören yatırımcı varlıklarını satmaya devam ediyor. YASED Başkanı Sargın, doğrudan yabancı yatırım tutarında yükseliş beklediklerini kaydetti.

ALİ YILDIRIM

Türkiye ekonomisi geçen yıl zorlu bir süreçten geçti. Özellikle küresel anlamda da herkesin göremediği ve kontrol edemediği birçok gelişme yaşandı. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın, yatırım tutarının 2018’de globalde 1,3 trilyon dolar, Türkiye’de 13 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2019’da henüz netleşmese de bu rakamların bir miktar düşmesini beklediklerini anlattı. Sargın, 2020’de dünya ekonomisinde biraz daha öngörülebilirliğin yükseleceğini, bunun küresel yatırımlara olumlu yansıyacağını belirterek “Bazı yabancı yatırımcıların şirket evliliği veya satın alma konusunda Türkiye ile ilgilendiklerini biliyoruz. Dolayısıyla hem öngörülebilirliğin artması hem de bazı yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgilenmesi nedeniyle ülkemize yönelik doğrudan yabancı yatırım tutarında bu yıl yükseliş bekliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin şu anda uluslararası doğrudan yatırımlardan yüzde 1 pay aldığını ifade eden Sargın, “Bu rakam Türkiye’nin potansiyelinin çok altında. Hedefimiz, görmek istediğimiz; Türkiye’nin bu yatırımlardan payını yüzde 3’e yükseltmesi. Bu durumda Türkiye en çok yatırım çeken ilk 10 ülke arasına girmiş olacak. Bu hedefe doğru koşmamız lazım” dedi.

YABANCILAR TÜRKİYE'DE BORSANIN YÜKSELMESİNİ, FAİZLERİN DÜŞMESİNİ SATIŞ FIRSATI OLARAK GÖRÜYOR 

 Öte yandan finansal bahara yabancının kanmadığı görülüyor. Ocak-Kasım 2018 döneminde doğrudan yatırımlar 11 milyar 820 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 2019 yılında yerini düşüşe bıraktı. 2019’un aynı döneminde doğrudan yatırımlar 7 milyar 579 milyon dolara kadar geriledi. Ayrıca yabancılar fırsatı da kaçırmamış. 2020 yılında yabancı 351,8 milyon dolarlık hisse senedi ve 527,2 milyon dolarlık da Devlet İç Borçlan Senetleri (DİBS) satışı yaptı. Yani yabancılar Türkiye’de borsanın yükselmesini, faizlerin düşmesini satış fırsatı olarak gördüler. Yabancının en çok sevdiği yatırım aracı ise konut oldu. 250 bin dolarlık konut alan yabancıya vatandaşlıkta verildi. Böylece yabancı yatırımda konut seçti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN