10 yılı geçkin sigortalılar müjde! O kişilerde yaş şartı aranmıyor... Erken emeklilik hakkı doğuyor! Tek dilekçe ile emeklilik için aranan şartlar

10 yılı geçkin sigortalılar müjde! O kişilerde yaş şartı aranmıyor... Erken emeklilik hakkı doğuyor! Tek dilekçe ile emeklilik için aranan şartlar

10 yıldan fazla sigortalı çalışanlara müjde geldi. Erken emekli olabilirler. Yazılı dilekçe ile emeklilik şartını sağlayan çalışanlar emekli olabilir. Peki gerekli koşullar nelerdir? İşte ayrıntılar.

10 yıl sigortalı olanlar belli şartlarla emekli maaşını daha erken alabiliyor. Çalışma hayatına devam eden binlerce insan gün sayıyor ve emekliliği bekliyor. Kanuna göre emekliliğe geçişte 3 temel koşul dikkate alınmaktadır. Maaş ödemesi için en önemli şartlar sigorta başlangıç ​​tarihi, yaş ve sigorta primidir. Ancak, belirli koşullar altında, insanlar erken emeklilik hakkına sahiptirler.

Üç koşul yerine getirilirse, başvuru formunu göndererek emeklilik tarihini öğrenebilecek. Bazı durumlarda, çalışanın erken emeklilik hakkı vardır. On yıl sigortalılık hizmeti ve 1.800 maaş günü olan kişiler bir şarta hak kazanırlar. Bu hak, işgücünü bir ölçüde kaybetmiş kişiler için geçerlidir. Kurumdan başvuru talep etmeniz yeterlidir. Öte yandan askerlik ve doğum gibi bazı durumlarda günler kısalabiliyor.

emekli

10 YILDAN FAZLA SİGORTALILAR DİKKAT

Malullük aylığı alabilmek için Sağlık Kurulunca engelli sayılan sigortalıların;

En az on yıl sigortalı olmak ve toplam 1.800 gün uzun vadeli sigorta primi ödemek, başkasının sürekli bakıma muhtaç özürlü olduğunun tespiti halinde 1.800 gün maluliyet, yaşlılık ve aile sigortası primi istenmeden bildirilir.

Maluliyeti sebebiyle işten ayrılan sigortalı çalışan, faaliyetinin sona ermesi ve görevinden ayrılması,

Kendi hesabına ve serbest çalışanlar, hizmet akdi ne olursa olsun, genel sağlık sigortası primleri dahil kendi sigortalarından ve kuruma olan ödemeye dayalı borçlarından doğan sigorta primlerine sahip değildir.

Kuruma yazılı dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.

YAŞ ŞARTI YOK

Bağ-Kur' luların engelli maaşı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak en az 10 yıllık sigortalılık ve toplam 1.800 gün prim ödemiş olmaları gerekmektedir. Başka bir kişinin sürekli bakımına ihtiyaç duyacak kadar engelli olanlar için sigorta süresi hesaplanmaz ve 1.800 sigortalı gün yeterlidir.

YAZILI DİLEKÇE YETİYOR

Sigortacının veya sigortalının işvereni, maluliyeti tespit etmek için ilçe sosyal sigortalar dairesine veya sigortalının ait olduğu en yakın ilçe sosyal sigortalar dairesine veya sosyal sigorta merkezine yazılı olarak başvurmak zorundadır.

Yazılı talep sonrasında kişi, yetkili sağlık kuruluşlarına işlem yapılmak üzere sağlık makamlarına yönlendirir. Bu sağlık kurullarınca hazırlanan kanunun incelenmesi sonucunda sigortalının çalışabilme şartlarını taşıyıp taşımadığına Kurum Sağlık Kurulu karar verir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN