Arabuluculuk ne demek? Arabulucu kimlere denir, ne iş yaparlar? Arabulucu görevleri ve meslek hakkında bilgiler

Arabuluculuk ne demek? Arabulucu kimlere denir, ne iş yaparlar? Arabulucu görevleri ve meslek hakkında bilgiler

Son zamanlarda sıkça adının geçtiği arabuluculuk mesleği çok sayıda insan tarafından araştırılıyor. Arabuluculuk ne demek? Arabulucu kimlere denir, ne iş yaparlar? sorularını soran vatandaşlar, arabulucu görevleri ve meslek hakkında bilgilere ulaşmaya çalışıyorlar.

Her iki tarafından içinde bulundukları durumdan dolayı ortaya çıkan uyuşmazlığı 3. kişi olarak bilinen arabulucular üstlenir. İki tarafa da gerekli yardım ve destek ile birlikte mahkemenin yönlendirmesiyle çözüm durumlarında olaya dahil olan arabulucunun hukuk sistem bilgisinin çok geniş olmasının meslekte başarı sağlayacağı söylenir.

Türkiye'de henüz yeni bir meslek olarak görülen arabuluculuğun, detaylı sistemi henüz çok fazla bilinmemektedir. Bu alanda özellikle arabulucuk ne demek, kimlere arabulucu denir merak edilmektedir.

Arabuluculuk ne demek

Arabulucu kimlere denir, ne iş yaparlar?

Yasal mercilere ya da mahkemelere taşınan farklı uyuşmazlıklar bazı durumlarda tamamen tarafsız olan birinin yönlendirmesiyle kolay bir şekilde çözüme kavuşturulabiliyor. Bu durum mahkemelerdeki yoğunluğu aza indirirken her iki tarafın kendi aralarında ortak bir noktada buluşmasından kaynaklı bir memnuniyet ortaya çıkarıyor.

Arabulucu olarak tarafların yanında yer alan 3. kişi, tarafların arasında herhangi bir anlaşma sağlamasa bile tarafların bir kaybı olmaz ve yasal süreç kaldığı yerden devam eder. Bu nedenle hangi uyuşmazlık olursa olsun arabuluculuk sistemi mutlaka denenmelidir.

Arabuluculuk sisteminde taraflar arasında anlaşmayı sağlamakla görevli olan kişilere arabulucu denir. Arabulucular tamamen tarafsız olmak zorundadırlar.

Evlilik öncesinde yapılan anlaşmalara, mali veya aile bütçesi ile ilgili anlaşmazlıklara, boşanma davalarına, nafaka durumlarına gibi davalara bakan arabulucular aynı zamanda haksız fesih, taciz ve ticari anlaşmazlıklara da bakarlar.

Arabulucular, süreç içerisinde karar verici olarak yer almazlar. Hatta taraflara herhangi bir çözüm yolu da sunmazlar. Arabulucular tarafları veya avukatlarını bir araya getirir ve sorunu kendilerinin çözmelerini isterler. Arabulucular tarafların arasında ortaya çıkan uyuşmazlığın asıl sebebini tespit eder ve konuyla ilgili çözüm üretilmesini sağlamaya çalışır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN