Bayramda çalışanlar zamlı maaş mı alır? Bayramda çalışanlar ne kadar maaş alır? Bayram maaşı zam oranları

Bayramda çalışanlar zamlı maaş mı alır? Bayramda çalışanlar ne kadar maaş alır? Bayram maaşı zam oranları

Türkiye'de pek çok farklı bayram yer alırken Ramazan bayramı ve Kurban bayramı tatillerinde çalışan kişiler alacakları ücretleri merak ediyor. Bayramda çalışan ne kadar maaş alır? Bayramda fazla mesai ücreti verilir mi? soruları akıllarda yer ediniyor. İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Bazı işyerlerinde iş devamlılığı sağlanması adına Bayram tatili gibi günlerde de işçiler çalıştırılmaktadır. Bu nedenle bayram tatili yapamayan birçok kişi alacakları ücret hakkında araştırmalarını hızlandırdı. 4857 Sayılı İş Kanunu’nda yer alan madde doğrultusunda Bayram süresince sigortalı olarak çalışan kişilerin çalışmış oldukları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret alması gerekir. Yani bayramda 1 gün çalışan kişinin 2 günlük ücret alması gerekir. Saati 10 TL’den çalışan bir işçinin bayramın 2. ve 3. günlerinde 15 saat çalışması durumunda 150 TL gibi bir ücret alması gerekir. Ancak kişi bayramda çalıştığı için bu ücretin 2 katını olarak toplamda 300 TL alması gerekir.

BAYRAMDA FAZLA MESAİ ÜCRETİ NE KADARDIR?

4857 sayılı İş Kanunu gereğince bir işçinin günlük çalışma süresinin 7,5 haftalık çalışma süresinin ise 45 saat olması gerekir. Kişilerin Bayram süresince çalışması ve mesaiye kalması durumunda alacakları ücreti %150 zamlı alacaktır. Bazı işyerleri Bayram süresince işçi çalıştırırken bayram sonrasında belirli bir süre izin verir.Bu durum yasal mevzuatta bir karşılık bulmaz ki bayramda çalışan işçiye ücretli maaş ödemesi yapılması gerekir.

bayramda çalışan ne kadar maaş alır

ÇOCUK VE GENÇ İŞÇİLERİN BAYRAMDA ÇALIŞMASI

4857 Sayılı İş Kanunu’nda yer alan madde gereğince yer alan madde de şu ifadeler kullanılmaktadır:

 “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde iş yerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir”

Hüküm gereğince sigortalı olarak çalışan kişilerin aksi bir hüküm söz konusu olmadığı durumlarda bayram süresince işçi çalıştırmanın yasak olduğu açık bir şekilde ifade edilmiştir. Çocuk ya da genç işçilerin de bayram boyunca çalıştırılması her durumda yasak olarak görülmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN