E-devlet ÇKS başvuru ekranı: Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet başvuru işlemleri

E-devlet ÇKS başvuru ekranı: Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet başvuru işlemleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, E-devlet yoluyla Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 28.172 başvurunun yapıldığını duyurdu. Çiftçi kayıt sistemine nasıl başvurulur? Başvurular ne zaman kapanıyor, maliyeti nedir? Çiftçi kayıt sistemine başvururken bilmeniz gerekenler nelerdir? Soruları pek çok kişi tarafından büyük bir merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden ulaşabilirsini…

Çiftçi Kayıt Sistemi, e-Devlet üzerinden başvurulabiliyor. Tarım üreticilerinin kayıt sistemine e-devlet ile 28 bin 172 başvuru yapıldı.

e-Devlet yoluyla ÇKS'ye gönderilen başvuru sayısı bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı.

Bakanlık tarafından yapılan ayrı bir yazılı açıklamada, ÇKS'ye e-devlet ile yapılan başvuruyla ilgili şu açıklamalar sunuldu:

"Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır. Aydınlatma metni okunur ve aşağıda bulunan 'Onaylıyorum' kutusu işaretlenerek 'Devam Et' butonuna tıklanır. Açılan sayfada ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgiler görüntülenir ve iletişim bilgileri kontrol edilir. İhtiyaç halinde bu ekran güncellenir. Kayıtlı araziler görüntülenir ve gerekirse ürün bilgileri 'Ürün Bilgisi Değiştir' butonu ile güncellenir. Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntülenir. Başvuruya ait ilk destek ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücreti görüntülenerek onaylanır ve başvuru tamamlanır. Tamamlanan başvuruları görüntülemek için 'Başvuru Listesi' butonuna tıklanır. Başvuruların listelendiği ekrandaki 'Başvuru Durumu' sütununda başvurunun durumu görüntülenebilir. Tamamlanan başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin değerlendirilmesi aşamasına geçer."

HİZMETTEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

e-Devlet hizmetinin sadece arazi bilgilerini değiştirmeyen veya ürün güncellemesi yapacak çiftçilere fayda sağlayacağını söyleyen Kirişci, sistemin çiftçilerin kullanabileceği basit bir iş akışından oluştuğunu sözlerine ekledi.

Kirişci, hem gerçek hem de yasal çiftçilere fayda sağlayan sistemin kullanımı kolay olacak şekilde tasarlandığını kaydetti ve şunları sözlerine ekledi, , "İsteyen çiftçilerimizin il veya ilçe müdürlükleri üzerinden de başvuru yapabileceklerini ifade etmek isterim. Ürün beyan formlarındaki muhtar ve 2 azanın imzası, muhtarlarımızın da talepleri doğrultusunda çiftçilerimizin başvuru sürecini sadeleştirmek amacıyla kaldırılmıştır"

BAŞVURULARIN SON TARİHİ?

Kirişci, ziraat odaları üzerinden her sene alınan çiftçi belgesinin, sadece ÇKS'ye ilk kez başvuru yapan çiftçilerden alınacağını da vurgulayarak şunlara yer verdi:

"Çiftçilerimiz bize başvurusunu yaparken aktif olarak ziraat odasına üye olduğunu da beyan edeceklerdir. Halen 1 Eylül'de başlayıp sonraki yılın 30 Haziran'ında son bulan, yani 10 ay süreyle devam eden başvuru süresi, başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürülmüştür. Yani 2023 üretim yılı için başvurular 1 Eylül 2022 tarihinde başlamıştır ve 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz, ürün değişiklik bildirimlerini şubat ayı içinde yapabilecektir."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN