Erken seçim nedir, kararı kim alır? Seçim kararı kaç ay önceden alınır, ne zaman ilan edilir? Erken seçim kararı hakkında bilgiler..

Erken seçim nedir, kararı kim alır? Seçim kararı kaç ay önceden alınır, ne zaman ilan edilir? Erken seçim kararı hakkında bilgiler..

Erken seçim kararının kim tarafından nasıl alındığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu yazımızda ise erken seçim kararının kim tarafından nasıl alındığına dar bilgilere yer verirken aynı zamanda kararın kaç ay önceden alındığı ve ne zaman ilan edildiğine dair detaylara da yer verdik.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasına göre, milletvekilleri seçimi her 4 yılda bir, yerel seçimler de 5 yılda bir yapılır. Yüksek Seçim Kurulu'nun ilan ettiği seçim gününün erken alınması durumu ise bazı seçimler öncesinde yaşanmış bir durumdur. Bu durum ise çok sayıda vatandaş tarafından merak edilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirilen karara göre bu seçim süresi Anayasada yer alan yasa kapsamında belirlenmiş olan şartlara göre yapılacağı kararı Cumhurbaşkanı'nın onayıyla uygulanabilir.

Erken seçim nedir, kararı kim alır

Erken seçim nedir, kararı kim alır?

Seçimler genel, eşit ve gizli oylarla yapılır. Tüm yurt genelinde aynı günde ve yargı yönetim denetiminde yapılan seçimler, belirlenen tarihin öne alınmasıyla erken seçim tanımlamasına girer.

Erken seçimin alınmasıyla ilgili kararı ise TBMM verir. Yapılan oylama sonucunda ortaya çıkan sonuca göre verilen kararın verilme nedeniyse partilerin koalisyon kuramadıkları ve milletvekili sayısını çıkaramadıklarından alınmasıyla birlikte partilerin anlaşamayarak hükümet kuramadıkları zamanlar olarak gösterilir.

Erken seçim kararının alınması için ilk olarak Cumhurbaşkanı veya TBMM Başkanı'nın yeterli derecede milletvekillerini toplaması gerekir. Karar kılındıktan sonra oylama sürecine geçilir ve çoğunluk hangi taraf ise o kazanır. Eğer çoğunluk erken seçim için verilen karara karşı ise bu konunun askıya alınma ihtimalide olsa en son kararı Cumhurbaşkanı verir ve Cumhurbaşkanı isterse erken seçim kararı onaylanır.

Verilen karar Anayasa'da yer alan şartlara uygunsa ve Cumhurbaşkanı da bu karara onay verirse, süresi biten milletvekillerinin seçimlere kadar süreleri yenilenir.

Erken seçim kararının verilmesi sonrasındaki 48 saat içerisinde karar ilan edilir. Şayet yenileme ve erken seçim kararı TBMM'den çıktıysa seçimin olacağı tarih bildirisi de yapılır. Erken seçim kararına Cumhurbaşkanı karar vermiş ise verdiği karardan itibaren 90 günlük süre sonundaki ilk Pazar seçim sandıkları kurulur.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN