Hak ehliyeti nedir, nasıl kazanılır? Hak ne zaman başlar ve biter? Hak ehliyeti ile fiil ehliyet arasındaki farklar

Hak ehliyeti nedir, nasıl kazanılır? Hak ne zaman başlar ve biter? Hak ehliyeti ile fiil ehliyet arasındaki farklar

Hak ehliyeti medeni adaletten yararlanmak için kullanılmaktadır. Peki, hak ehliyeti nedir, nasıl kazanılır? Hak ehliyeti ne zaman başlar ve biter? İşte detaylar...

Hak ehliyeti medeni adaletten yararlanmak için kullanılmaktadır. Kişilerin borç ile hak sahibi olma yeteneklerini gösteren yasal bir manadır. Hak ehliyeti fiil ehliyetten ayrı olarak doğuştan kazanılan bir ehliyettir.

Adalet ile anayasa da dahil bütün bireylerin adalet ile borç gibi unsurları edinme ehliyeti hak ehliyetidir. Hak ehliyeti genellikle eşitlik kuralına göre kurulmuş bir ehliyettir.

HAK EHLİYETİNİN BAŞLAMASI VE BİTMESİ

İnsanlar doğumlarıyla birlikte hak ehliyetini kazanırlar. Sağlıklı doğumla birlikte kişilerin hak ehliyetleri de başlamış olur.

 hak ehliyeti nedir

HAK EHLİYETİ İLE FİİL EHLİYETİ ARASINDAKİ FARKLAR

Fiil ehliyet, kişinin kendi uygulaması sonucunda borç veya hak sahibi olmasıdır. Tüm bireylerin hak ehliyeti hakkı olsa da fiil ehliyeti herkese verilmemektedir.

Fiil ehliyeti, 18 yaşını doldurmakla başlar. Ehliyet kullanımında herhangi bir eşitlik söz konusu değildir. Fiil ehliyetiyle ilgili konuşulması için bireyin özgür ve reşit olması gerekiyor. Ayrıca doğru ile yanlışı ayıracak bilinçte olması da gerekiyor. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN