İdari izin, yıllık izin hakkından düşer mi? Kamu ve özel sektörde idari izin hakları

İdari izin, yıllık izin hakkından düşer mi? Kamu ve özel sektörde idari izin hakları

Milli ve dini bayramlarda, resmi tatil günlerinde çalışanlara idari izin kullanma hakkı verilir. Çok sayıda çalışan ise idari izinlerin yıllık izin hakkından düşüp düşmediğini merak etmektedir. Peki, idari izin, yıllık izin hakkından düşer mi? İşte, kamu ve özel sektörde idari izin hakları..

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçi ve memurlar, milli ve dini bayramların yanı sıra resmi tatillerde idari izin haklarını kullanabiliyorlar. Bu kapsamda ise idari izinlerin yıllık izin haklarından düşüp düşmediği merak ediliyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak belirlenen idari izin hakları ile ilgili tüm merak edilenleri yazımızın devamında dizler için derledik.

İdari izin, yıllık izin hakkından düşer mi?

Resmi tatil günlerinde, hafta sonrasında ve milli ve dini bayramlarda kamu kurum ve kuruluşları resmi tatil kapsamında alınır ve kapalı olurlar. Sadece sağlık, güvenlik gibi alanlarda çalışanlar nöbet uygulamasıyla faaliyetlerine devam ederler. Sağlık ve güvenlik hizmetlerinde görevli idari amirler, vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için bulundukları kurumların işinin aksamaması ve hizmetteki yoğunluk oranına göre çalışmaları nöbetçi personel uygulamasıyla gerçekleştirir.

İdari izin, yıllık izin hakkından düşer mi

Kamuda ve özel sektörde görevli personellerin belirli bir süreyi aşmaları halinde yıllık izin haklarına sahip olurlar. Yıllık izinler yasal olarak 15 gün olarak belirlenirken izinler istenirse parça parça kullanılır, istenirse hepsi birlikte kullanılabilir.

İdari izin uygulaması bilindiği üzere 657 sayılı kanun kapsamında görevli personelleri ilgilendiren bir izindir. İdari izin resmi tatil ve yıllık izin dışında personellerin çalıştıkları kurumun idari amirleri tarafından verilen bir izin olarak da adlandırılabilir. İdari izinler yalnızca memurları kapsamaz. Kamu kurumlarında çalışan devlet sanatçıları ile birlikte belediye görevlileri ve kamu işçileri de idari izin haklarından faydalanabilirler. İdari izin hakkı çalışan personellerin talebi ile verileceği gibi bakanlık ya da Cumhurbaşkanı izniyle de verilmesi mümkündür.

Bayram tatilinin hafta içinde denk gelmesi halinde kamu hizmetinde çalışan personeller resmi tatil izinlerinin haricinde alınan idari izinler ilgili yasa gereğince yıllık izin hakkında düşülmesi gibi bir olanağı yok. özetlemek gerekirse resmi tatil döneminde kullanılan idari izin hakkı yıllık izin süresinden düşmemektedir. Bu durum aynı zamanda özel sektörde çalışan işçiler için de geçerlidir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN