Mantar yetiştirmeye başlamadan önce dikkat etmeniz gerekenler

Mantar yetiştirmeye başlamadan önce dikkat etmeniz gerekenler

Mantar yetiştiriciliği, yüksek sermayeye ihtiyaç duyulmayan kazançlı bir iş alanıdır. Ancak bu işten kazanılacak para yetiştirilen mantarların türü, faaliyetiniz ve pazarlamaya göre değişiklik gösterecektir. Peki, mantar yetiştiriciliği nasıl yapılmalı, nereden başlanmalı? İşte, mantar yetiştiriciliğiyle ilgili bilinmesi gerekenler...

Mantar yetiştiriciliği doğru uygulamalar yapıldığında oldukça iyi gelir sağlayan bir alandır. Bu yüzden mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce üreticilerin bilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte, mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce bilinmesi gerekenler...

HANGİ MANTARLARI YETİŞTİRMEK GEREKİYOR?

Mantar yetiştiriciliğinde en fazla gelir sağlayan mantar türü istiridyedir. İstiridye mantardan sonra cüce, şitake ya da alışılmamış mantarlar da para kazandıran mantarlar arasındadır.

MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Mantar yetiştirirken gelirinizi artırmak kaliteli üretim yapmanızdan geçer. Bu yüzden; yasal ve sağlık konuları, tarımsal mücadele, kimi mantarların potansiyeli, tarım ve yetiştirme malzemeleri konularına üretime başlamadan önce hakim olmanız gerekiyor. Çünkü kimi mantarlar zehirlidir ve yenmesi tehlikelidir.

 mantar yetiştiriciliği

MANTAR ÜRETİMİNE NASIL BAŞLANMALI?

Mantar yetiştiriciliği ile kazanç sağlamak için şu adımları takip etmek gerekiyor:

- Mantarları araştırıp farklı türlerini öğrenin. Ayrıca bu mantar türlerinin diğer besinlerle nasıl kullanılacağını bilin.

- Kendi uzmanlık alanınızı belirleyin. Yetiştireceğiniz mantar türüne karar verdikten sonra ihtiyacınız olan ekipmanlarla harcamanız gereken sermayeyi belirleyin.

- Yasal sorumluluklarınızı öğrenerek sorumluluklarınıza uyun. Kimi mantar türlerinin yetiştirilerek pazarlanması için farklı yönetmelik ve kurallar bulunmaktadır.

- Mantarlarınızı yetiştireceğiniz yere karar vererek çalışma ortamınızı hazırlayın. Yetiştiricilik yapacağınız yerin kuru ve temiz olması gerekiyor. Temel içerik maddelerinizi saklayabilmeniz için uygun sıcaklığı ayarlamanız, yağmur ile güneşten uzak tutmanız gerekiyor.

- Tercih ettiğiniz mantarlar için uyumlu taban bulmanız gerekiyor. Genel olarak çamur ile saman kullanılır, mantar yumurtalarına da ihtiyaç duyabilirsiniz. Yumurtalar kendiliğinde büyüdüğünde ekinler de büyüyecektir.

- Taban, yatak ve spor ihtiyaçlarınız için tedarikçi bulun.

- Kanalları hazırlayarak temizliğini yapın.

- Yumurtaları (sporları) yataklara sermelisiniz.

- Mantarlarınızı topladıktan sonra paketleyerek pazarlayın.

MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİNİN PÜF NOKTALARI

- Mantar sporu uygun ortamın sağlandığı tepsilerle kutuların içinde büyür. Sıcaklığın 10-13 derecelerde olması gerekiyor. Tepsi ışık görmeyen alana koyulabilir ancak yerin iyi havalandırılan bir yer olması önemlidir.

- Mantarları topladığınızda hemen satmanız gerekiyor. Mantarlarınızı depolamayı istiyorsanız karanlık ve soğuk alanda saklamalısınız.

- Pazar odaklı olarak, planlarınızı hazırlamalı ve kazandırma potansiyelli tüm yatırımları değerlendirmelisiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN