Mevlid kandilinde oruç tutulur mu? Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur?

Mevlid kandilinde oruç tutulur mu? Mevlid Kandili orucu ne zaman tutulur?

Müslümanlar için önemli olan gün ve geceler vardır. Bu gecelerden biri de Mevlid Kandili olarak ifade edilebilir. Bu gecelerde Müslümanlar özel olarak ibadet ederler. Bol dua ve ibadet ile gecelerini geçirirler

Müslümanlar için önemli olan Mevlid Kandili 7 Ekim Cuma günü olacak. Kandiller için Müslümanlar özel olarak ibadet etmektedirler. Bu ibadetler arasında namaz kılmak dua etmek zikir etmek ve oruç tutmak vardır. Herkes ise istediği ibadeti yapmakta özgürdür.

MEVLİD KANDİLİ ORUCU

Mevlid kandilinde yapılacak olan ibadetler oldukça çeşitlidir. Bunlar arasından hepsini yapmak ya da bir kaçını yapmak size kalmıştır. Oruç ibadetinden önce yapılması önerilen ibadetler ise şöyle anlatılabilir;

-Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Can ü gönülden, “Es-salatü ve’s-selamü aleyke ya Resûlellah” demeliyiz. Ya da Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed demeliyiz.

-Kandil gününü oruç ile geçirilmesi önerilmiştir.

- Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Kur’an-ı Kerîm okumak veya dinlemek. Kuran okumak ve dinlemek her gün ve gece olduğu gibi bu günde de oldukça önemli bir ibadettir.

dua

-Bol zikir edilmeli

-Tevbe istiğfar edilmeli. Böyle gecelerde Allah'ın affetme esması ile muamalesi oldukça yüksektir. İşlenilen günahlar için tövbe edilmeli tesbihler çekilmeli ve affedilmek için bağışlanma dilenmelidir.

-Kaza namazları varsa kılınmalıdır. Kaza namazlarının yanı sıra nafile namazlar kılmak da oldukça önemlidir.

-Tefekkür etmek de bu gece de oldukça önemli bir ibadettir. Tefekkür etmek düşünmek anlamına da gelir. Hayat gayeniz ve bu zamana kadar yaptıklarınız yapacaklarınız üzerine düşünmeniz faydalı olacaktır.

-Mümin kardeşleri ile helalleşen insan da bugünde sevap alır

-Küs oldukları ile barışan veya küs olanları barıştıran da ibadet etmiş sayılır

-Diğer insanlara yardım etmek

-Üzerimizde hakkı olan insanların hal ve hatırlarını sormak ve onları hatırladığımızı onlara göstermek

-Namazları cemaat ile kılmak

-Kabir ziyaretleri yapmak

-Gündüzleri oruç tutmak

MEVLİD KANDİLİNİN FAZİLETLERİ NEDİR?

Kandiller Müslümanlar için oldukça önemlidir. Kandillerde insanlar kendi özlerine dönerek onları yaratan rablerine hatırlayarak yüzlerini ona çevirir ve ondan af dilerler. Aynı zamanda dünyamızın geleceği içinde dua ederler ve bugünler ve geceler bu açıdan oldukça önem taşımaktadır.

Hz. Peygamberin doğumun kutlandığı hafta olan bu hafta içinde onu anmak onun insanlığa getirdiği adaleti sabrı cömertliği ve değerleri anlayarak ve bizden sonraki nesillere aktararak bu değerlerin yaşamasına imkan vermek açısından yeni bir mevsim olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda insanın kendi içine dönmesi ve insanlığını fark etmesi ve rabbinin ne kadar yüce olduğunu görmesi açısından kandiller oldukça önemlidir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN