Sürücüler dikkat! O uygulama bugün itibariyle başladı! Yaptırmadan trafiğe çıkan 1.152 lira ceza ödeyecek

Sürücüler dikkat! O uygulama bugün itibariyle başladı! Yaptırmadan trafiğe çıkan 1.152 lira ceza ödeyecek

Kış lastikleri, zorlu hava şartlarında yaz lastiklerine göre daha iyi yol tutuşu ve güvenlik sağladığı için kış aylarında takılması zorunludur. Bugünden itibaren başlayan kış lastiği zorunluluğuna uymayan sürücüler belirli bir ceza miktarı ödemek zorundadır. Peki, kış lastiği hangi araçlar için zorunludur? Kış lastiği takmama cezası ne kadardır? İşte, kış lastiği uygulamasıyla ilgili tüm detaylar...

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçların kullanması mecburi olan, özel araçların da daha güvenilir bir yolculuk için tercih etmesi gereken kış lastiği uygulamasına bugün geçildi. Kış lastiği uygulaması yurt genelinde 1 Nisan'a kadar devam edecek.

KIŞ LASTİĞİ KULLANMAYANLAR NE KADAR CEZA ÖDEYECEK?

Zorunlu tutulmasına rağmen kış lastiği kullanmayan araçlar 2022 yılında 1.152 TL ceza ödeyecek. Ancak, yeni yıldan itibaren bu fiyat güncellenerek zamlı cezalar ödenmeye başlanacak.

KIŞ LASTİĞİ KULLANIMI HANGİ ARAÇLAR İÇİN MECBURİDİR?

Kış lastiği kullanımı şehirlerarasında yük ve yolcu taşıyan araçlara zorunlu kılınmıştır. Fakat, özel araçların da can ve mal güvenliklerini sağlamak için kış lastiği kullanmaları öneriliyor.

KIŞ LASTİĞİ SEÇERKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

- Lastiğin ölçüsü, yük ve hız sınıfı araca uygun olmalı.

- Lastikte muhakkak 'kış lastiği' işareti olmalı.

- Otomobilin bütün tekerlerinde aynı modelde lastik kullanılması gerekiyor.

 kış lastiği uygulaması

HANGİ LASTİKLER TERCİH EDİLMELİ?

Üstünde M+S işareti ya da kar tanesi olan ve 7 derecenin altında ki hava sıcaklığında yol tutuşunu artırmak için bileşimi özel şekilde belirlenen ve sırtında özel tasarım desen olan lastikler kullanılmalıdır.

Yalnızca buzlu yollarda kullanılmakta olan çivili lastikler de kış lastiğinin yerine kullanılabiliyor. İl sınırlarında, kış lastiği uygulamasının başlatılıp başlatılmayacağı yerel sıcaklıklara göre valilik tarafından belirlenir. Ayrıca valiliklerin bakanlığın belirlediği kış lastiği uygulama süresini 1 ay artırma hakları da vardır.

Kamyon, çekici, tanker ile otobüs gibi otomobillerin tahrikli dinginlerinin üstündeki bütün lastikleri; kamyonet, minibüs ile otomobillerin bütün lastiklerinin, aynı zamanda seyir sırasında değişmesi gereken lastikler yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması şarttır. Aracın patinaj zinciri olması kış lastiği kullanma şartını engellememektedir.

Kamyon, çekici, tanker ile otobüslerin kullandığı lastiklerde diş derinliği dört; kamyonet, minibüs ile otomobillerin kullandığı lastikteki diş derinliği de 1,6 milimetrenin altında olmamalı. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN