Trafik sigortası teminatları nelerdir? Sigorta tazminatı için nereye başvurulur? Trafik kazası tazminat ödemelerinde istenen belgeler

Trafik sigortası teminatları nelerdir? Sigorta tazminatı için nereye başvurulur? Trafik kazası tazminat ödemelerinde istenen belgeler

Trafik kazası yapan birçok sürücü sigortadan nasıl para alabileceklerini araştırıyor. Sigorta oluşan hasar durumunda meydana gelen kazayı inceleyerek gerekli olan şartlar doğrultusunda kişilere ödeme yapmaktadır. İşte trafik kazası sonrasında yapılan tazminat ödemeleri…

Trafik sigortası hakkında araştırmalar devam ederken ödemelerin nasıl yapıldığı şartların neler olduğu merak ediliyor. Bizde yazımızda trafik sigortası hakkında merak edilen tüm detayları sizlerle paylaştık. İşte trafik kazası sonrasında yapılan tazminat ödemeleri…

TRAFİK SİGORTASI TEMİNATLARI NELERDİR?

Zorunlu trafik sigortası kapsamında sigorta firmaları üç çeşit teminat sunmaktadır. Bu teminatlar şu şekildedir:

Maddi Zararlar Teminatı: Kaza meydana gelmesi durumunda 3'ü kişilerim araç ve mallarında oluşacak zararları kapsayan ödeme türüdür. Araçta oluşan değer kaybı hesaplanarak bu kapsama dâhil edilir.

Sağlık Giderleri Teminatı: Trafik kazası meydana gelmesi durumunda kişilerin ameliyat ve protez dahil olmak üzere bütün sağlık masraflarını karşılamaktadır. Sağlık problemini sakatlık olması durumunda sorunu raporu ile belgelenmesine kadar geç geçen tedavi masrafları da sigorta dahilinde ödenmektedir. Önceden sigorta firması tarafından üstlenilen bu teminat artık Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Sürekli Sakatlık ve Ölüm Teminatı: Kaza sonrasında kalıcı bir hasarın oluşması durumunda oluşan sakatlığa dair teminat ödemesi yapılmaktadır. Kaza sonrasında yetkili Hastaneden alınan sağlık kurulu raporu ile sakatlık durumunun belgelenmesi sonucunda gerekli olan tazminat ödemesi yapılarak tüm masraflar karşılanmaktadır. Sürekli sakatlık teminatı tazminat tutarı hesaplanırken de sakat kalan kişi esas alınmaktadır. Kaza sonrasında vefat eden kişinin hak sahibi olan yakınlarına da tazminat ödemesi yapılmaktadır.

trafik sigortası nedir

SİGORTA TAZMİNATI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Sigorta işlemleri için aracı olmak isteyenlere itibar etmemeniz gerekmektedir. Kaza sonrasında oluşan herhangi bir problem için başvurularınızı kendiniz yapmanız önemlidir. Başvurunuzda sizin için açılan bir dosya ile sigorta danışmanı verilecektir.

SİGORTA FİRMASI TAZMİNATI NE KADAR SÜREDE ÖDER?

Sigorta firması tüm bilgi ve belgeleri ulaştıktan sonra en geç 8 gün içerisinde ödeme işlemlerini yapmaktadır.

TRAFİK KAZASI TAZMİNAT ÖDEMELERİNDE HANGİ BELGELER İSTENİR?

Trafik kazası tazminat ödemesi almak isteyen kişilerden istenen Bazı belgeler bulunmaktadır. Hasar durumu, bedeni zararlar ya da ölüm gibi durumlarda istenilen belgeler de değişiklik göstermektedir.

Maddi hasar yaşanması durumunda istenen belgeler şekildedir:

İlgili kazaya ait kaza tespit tutanağı,

Kazaya karışan araçlardan tüzel kişiliğe ait olan varsa, tüzel kişiler için imza sirküleri ve yetkilinin kimlik fotokopisi,

Gerçek kişiler için T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı gibi üzerinde T.C. vatandaşlık numarasının bulunduğu kimlik,

Hak sahibine ait olan banka hesap bilgisi,

Sürekli sakatlık yaşanması durumunda istenen belgeler şekildedir:

Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenmiş olan, sakatlık oranınızı da belgeleyen bir sağlık kurulu raporu,

Gerçek kişiler için T.C. vatandaşlık numarası.

Kazaya ait rapor, kaza tespit tutanağı, zapt ve benzeri kaza tutanakları,

Sakatlık yaşayan mağdur kişinin son üç aylık döneme ait ücret belgesi,

Tazminat hakkına sahip olan kişiye ait banka hesap bilgileri,

Eksiksiz bir şekilde sigorta firmasına verilmelidir.

trafik sigortası ne zaman yapılır

Ölüm yaşanması durumunda istenen belgeler şekildedir:

İlgili kazaya ait rapor,

Ölümü gerçekleşmiş olan mağdura ait veraset ilamı,

Başvuru sahibi ya da sahiplerine ait güncel bir vukuatlı nüfus kayıt örneği,

Vefat eden mağdurun son üç aylık ücret bilgilerini gösterir belge,

Tazminatı alacak olan hak sahibinin banka hesap bilgileri,

Ölümlü trafik kazası meydana geldiğinde tazminat için istenilmektedir.

Tüm bu belgelerle birlikte kazaya ait alkol raporunun da sigorta firmasına ulaştırılması gerekmektedir.

Tedavi sürecinde hastane tarafından karşılanmayan masraflar olması durumunda da harcamaları dahil faturalara sigorta şirketine bildirmeniz gerekir.

Bu belgeler dışında sigorta firması sizden ek belge isteyebilir. Belgelerinizi eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra sigorta firmasına ulaştırmanız gerekir.

TRAFİK KAZASI SONRASI TAZMİNAT NASIL HESAPLANIR?

Kişinin sakat kalması ya da ölüm durumunun olması halinde ödenen tazminat tutarları değişiklik göstermektedir. Her iki durumda da kusur miktarı önemli bir yere sahiptir. Kazada yüzde kaç kusurlu olduğunu göz önüne alınarak tazminat miktarı ödenir. Tamamen kusurlu olmanız durumunda ise tazminat alma şansınız yoktur.

SAKAT KALMA HALİNDE TAZMİNAT HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Sakat kalma durumunda dikkate alınacak olan hususlar şu şekildedir:

İlgili teminat limiti.

Kazadaki kusur miktarınız.

Aldığınız sağlık raporuna göre maluliyet oranınız.

Yaşınız.

Kaza tarihindeki çalışma durumunuz ve aylık kazancınız.

Bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sayısı.

Ölümlü bir trafik kazası meydana gelmesi durumunda vefat eden kişinin yakınları tazminat ödemesi almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar yer almaktadır.Ölüm durumunda dikkate alınacak olan hususlar şu şekildedir:

Tanımlı olan sigorta teminat limiti,

Vefat edenin kazadaki sorumluluk ve haklılık oranı,

Vefat eden kişinin vefat ettiği tarihteki yaşı,

Vefat edenin aylık kazancı,

Vefat eden kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı,

Bu tarz bireysel özellikler göz önüne alınarak vefat eden kişinin yakını olan hak sahibine ödenecek olan tazminat miktarı belirlenmektedir.

Trafik sigortası limitleri

BELİRLENEN TAZMİNATA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

Ortaya çıkan sakatlık ya da ölüm durumunda ödenecek olan tazminatı kabul etmeme hakkınızda bulunmaktadır. Bu durumda itiraz edebilirsiniz. İlk önce Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapmanız gerekir.Burada çözüm bulamamanız durumunda dava açma hakkınızda bulunmaktadır. Dava masrafları sigorta firması tarafından karşılan.

Anlaşmazlık yaşanması durumunda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda yer alan bütün sorumluluklar “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları” içerisinde izah edilmektedir. Burada yer alan ifadelere göre zarar görmüş olan hak sahibi mahkemeye başvurmadan önce durumu sigorta kurumuna bildirmekle yükümlüdür. Sigorta firmasına başvuru yaptıktan sonra 15 gün içerisinde sizde geri dönüş sağlamaları gerekir. Eğer sigorta firması tarafından anlaşma sağlanamaması durumunda mahkemeye başvurma hakkınız bulunur. Sigortacı arabulucuya başvurabilmektedir. Bu süre içerisinde mahkemenin devam etmesinde bir sakınca yoktur.

KARŞI TARAFIN SİGORTASI YOKSA TAZMİNAT ALINABİLİR Mİ?

Gerçekleşen kazada kazaya karışan, yaralanan ya da ölüme sebebiyet veren sürücünün trafik sigortası bulunmayabilir. Böyle bir durumla karşılaştığımızda hak kaybına uğramamaları adına Güvence Hesabı kurulmaktadır. Güvence hesabı kapsamında sadece sakat kalma ve vefat etme durumları için tazminat ödemesi yapılır. Araçta oluşan maddi hasarları giderilmesi için ödemeler bu hesaptan yapılmamaktadır.

HER KAZA İÇİN TAZMİNAT ÖDENMESİ MÜMKÜN MÜ?

Oluşan kaza durumunda teminat kapsamında yer alan durumlar için ödeme yapılmaktadır. Sigorta kapsamında yer alan durumlar için ödeme yapılır.

SİGORTA TEMİNAT LİMİTİ NEDİR?

Trafik kazalarında meydana gelen zararların karşılanması için her yıl belirli ücretler belirlenmektedir. 2022 yılı için yapılan ödeme tutarları şu şekildedir:

Otomobil Trafik Sigortası Teminatı 2022

 Araç Başına Maddi Giderler 100.000

Kaza Başına Maddi Giderler 200.000

Kişi Başına Sağlık Giderleri 1.000.000

Kaza Başına Sağlık Giderleri 5.000.000

Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.000.000

Kaza Başına Sakatlanma ve Ölüm 5.000.000

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN