Yasin Börü kimdir?

Yasin Börü kimdir?

‘Yasin Börü kimdir. nasıl öldü?’ sorusu, HDP'lilere yapılan Kobani operasyonu ile bir kez daha gündeme geldi. Diyarbakır’da 2014’te gerçekleşen 6-8 Ekim Kobani olaylarında 3 arkadaşıyla canice katledilen Yasin Börü'nün hikayesi hala yürekleri sızlatıyor.

6-8 Ekim Kobani olayları sırasında Diyarbakır'da Kurban eti dağıttıkları sırada, teröristlerin hışmına uğrayan Yasin Börü ve arkadaşları, önce bıçakla yaralanmış, darp edilmiş ve ardından binadan aşağı atılmıştı. Yasin Börü’nün nasıl öldürüldüğüne dair görüntüler, daha sonra ortaya çıkmış ve Tüm Türkiye’nin tepkisini çekmişti. Bu katliama karışan caniler mahkûm edilmişti.

Yasin Börü ve arkadaşlarının ölümü, 6 yıl sonra Kobani Olayları nedeniyle HDP'lilere yapılan operasyonla bir kez daha gündeme geldi.

KOBANİ OLAYLARI İÇİN TIKLAYIN

Diyarbakır'da kurban eti dağıtan Yasin Börü ve arkadaşlarını 20'şer kez bıçaklayarak, cansız bedenlerini sürükleyip, kafataslarını parçalayan teröristlerin amatör kamerayla çekilen görüntülerde, geçnelrin canice linç edildiği ortaya çıkmıştı. Gece çekilen ve gençlere yapılan işkenceyi gözler önüne seren kayıt ile olayın tüm ayrıntıları ortaya çıkmıştı.

KAN DONDURAN OTOPSİ

Yasin Börü, Hasan Gökguz, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Yusuf Er’in otopsi sonuçları şöyle:

16 yaşındaki Yasin Börü, 15 kesici delici yaralanma (boyun ve baş bölgesinde yoğun) 1 mermi girişi (çekirdek bedenden çıkarılmış) ölüm sebebi, beyin doku harabiyeti, beyin kanaması, iç kanama ve iç organ yaralanması…

22 kesici delici alet ile yaralanan Ahmet Dakak, (boğaz kesiği, bıçak girişi) 1 mermi girişi (çekirdek bedenden çıkarılmış) iç kanamadan vefat etti.

20 kesici delici alet ile yaralanan Hasan Gökguz, baş ve boyun bölgesine aldığı darbelerle iç kanama ve beyin kanaması geçirerek hayattan koparıldı.

Olaydan yaralı olarak kurtulan Yusuf Er ise sırt, kafa ve özellikle sağ bacak bölgesinde çok sayıda kesik almış ve sol akciğeri sönmüş

Kafatasında kemik kırığı, beyin kanaması ve doku harabiyetinden dolayı hayatını kaybeden Riyat Güneş’in ise çok sayıda kesici, delici aletle yaralanırken, vücuduna da bir mermi isabet etmiş.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014 yılında Kobani olayları nedeniyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Ahmet Dakak, Yasin Börü, Hasan Gökguz ve Riyat Güneş’in öldürülmesiyle ilgili açılan dava Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüş ve mahkeme 24 Nisan 2017 yılında hükmünü paylaşmıştı.

Yargılanan 41 sanıktan 16'sı Yasin Börü, Hasan Gökguz, Ahmet Dakak ve Riyat Güneş'i ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ ve ‘canavarca hislerle ve eziyet ederek kasten öldürmek’ suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, iki sanık aynı suçlardan beşer kez müebbet, suç tarihinde yaşı 18'den küçük olan altı çocuk ise 110'ar sene hapse mahkum etmişti.

Sanıklardan 18'i müşteki Yusuf Er'e karşı eylemleri sebebiyle ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 18'er, suça sürüklenen 6 çocuk bu suçtan 12'şer sene hapse mahkum edilirken, 15 sanık ile altı suça sürüklenen çocuğun ‘terör örgütü propagandası yapmak’, 11 sanığın ‘konut dokunulmazlığını ihlal etmek’, bir sanığın ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet’, bir sanığın da ‘örgüt adına suç işlemek’ ve ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ suçlarından da mahkumiyetlerine hükmedilmişti.

Sanıklardan Uğur Doğanay ‘ruhsatsız silah taşımak’ suçundan 3 yıl 9 ay, Remzi Özşan ise ‘ölü üzerinden hırsızlık’ suçundan 12 sene hapse ayrıca mahkum edilmişti.

Mahkeme, 13 sanık ile ilgili beraate hükmetmiş, o tarihte firari olmaları sebebiyle İsa Özel, Burhan Ay ve Ersin Filizer'in dosyaları ayrılmıştı.

Filizer, 2 Ocak 2018 yılında Diyarbakır'da yapılan bir operasyonda yakalanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN