İyi Parti’nin stratejik konumu

Ortada bir “Sorun” olduğunu herkes biliyor. HDP’nin aldığı oyla biliyor, PKK’nın varlığı ile biliyor, bölge eksenli kurulan – kurulmakta olan tüm siyasi partilerin sağ, sol, islamcı vs. eğilimine bakarak biliyor.

Ak Parti de biliyor, MHP de biliyor. İyi Parti de biliyor, diğer partiler de biliyor.

Sorun çözülmedi, bu yöntemle çözülmeyeceğini de herkes biliyor.

Özellikle Ak Parti, şu sıra geldiği MHP yaklaşımı ile bu sorunun çözülmeyeceğini biliyor.

Sorun” tahmin edilmiştir.

Kürtler meselesi. Bir boyutu terörle iltisaklı hale gelen, ama terörden başka boyutlarının da bulunduğunu herkesin bildiği bir sorun bu. Zaten terörden başka boyutları bulunduğu için, terör o boyutları üzerinde oluştuğu ve varlığını sürdürebildiği için, sırf terörle mücadele boyutuna indirgenen bir yaklaşımla çözülmeyeceğini biliyor herkes, diyorum.

Şu an gelinen noktada, sorunla ilginin terörle mücadele boyutuna indirgenmesinin ardında siyasi bir hesap olduğunun görülmesi, en meşru yaklaşım olan terörle mücadeleyi bile sakatlama potansiyeli taşıdığı için böyle çözülmez bu konu, diyorum.

Siyasi hesap evet.

Yüzde 50 artı 1 hesabı.

HDP’nin oyları.

HDP bize yar olmuyorsa kimseye yar olmasın” yaklaşımı.

İyi Parti üzerinde çalışma. İyi Parti MHP’den koparak oluşan bir parti ya, “Acaba MHP yaklaşımı İyi Parti’ye de intikal ettirilip, Kürtlere yaklaşım MHP yaklaşımına döndürülerek İyi Parti – Kürtler ilişkisi enfekte edilemez mi?”

İyi Parti bunu görüyor, seziyor, hatta biliyor. Kimi sözcülerinin konuşmalarına bakılırsa, “köşeye sıkıştırılma stratejisi”nden etkileniyor da.

Ama İyi Parti, MHP’den neden ayrıldığını da biliyor. Herhalde farklılaşma sebepleri üzerinde konuşulmuş, tartışılmış, rota ona göre çizilmiştir.

Akşener’in dili Bahçeli’nin dili değildir. Bu çok net.

İyi Parti adına Akşener’in iktidarın büyük kanadı olarak Ak Parti’ye yönelttiği eleştiriler de son derece etkilidir. Akşener’in geliştirdiği, içinde çok ince mizah barındıran Erdoğan eleştirileri şu sıralar siyasetin en dikkat çekici vurgularıdır.

İyi Parti’nin dili Ak Parti tabanına yabancı olmayan bir dildir, CHP tabanına yabancı olmayan bir dildir, MHP tabanına yabancı olmayan bir dildir. Bu bir denge dilidir. Denge hassasiyeti, Kürtler konusunda İyi Parti’yi MHP’den farklılaştırması gereken bir yöntem olmalıdır.

Kürtlere yönelik ayrıştırıcı bir dilin Türkiye’ye hiçbir hayrının olmayacağını artık herkes öğrenmiş olmalıdır.

HDP’yi şeytanlaştırırız ama bundan ona oy veren 6 milyon insan etkilenmez” gibi bir düşünce, siyasi bilinci son derece keskinleşmiş bir halkı, Kürt halkını hiç anlamamak demektir. Kaldı ki, kimi siyasetçiler içlerindeki öfkeyi saklama becerisini gösteremediği için, içerdeki öfke dışa yansımakta ve bu, herkesin siyasi hafızasına kaydedilmektedir.

Kürt meselesinde MHP’lileşen her siyasi yöneliş, sadece Türkiye’nin bölünme riskini artırır. Bunu unutmamak lazım. Hani askerinden siviline herkes “Bu iş sadece silahla çözülmez” diyordu ya… O tespitte akıl vardı. Bunu en iyi Ak Parti bilir. “Gövdesini taşın altına koymuştur.” O dönemde MHP ile boğuşma pahasına devlet aklını yönetmiştir. Şimdilerde MHP diliyle bütünleşiyor gözükmesi akıl alır iş değildir.

Siyasetin merkezine yerleşen yüzde 50 artı 1 ukdesi, herkesi ittifak hesabı, oy hesabı yapmaya sevk etmişse, bu işin gelip HDP ayrışmasında odaklaşması Türkiye için talihsizliktir.

İyi Parti’nin, oyunun kendisi üzerinden oynanmak istendiğini görmemesi mümkün değildir.

İyi Parti HDP ile savaşa soyunsun ve iktidar karşıtı ittifak çatlasın.” HDP ile savaşa soyundurma dolayısıyla karşıt ittifakı çatlatma işinin en çok İyi Parti üzerinden olacağı var sayılmıştır. Bir tür yumuşak karın konusu. Oraya çalışılırsa sonuç alınır hesabı.

İyi Parti’nin HDP politikalarına rezervi yok mudur? Olmaz mı? Parti iseniz her parti ile mesafeleriniz vardır. Ama iletişim zeminini korumak da önemlidir. Hele konu, bir tarafı terörle bağlantılı hale gelmiş, uluslararası mahfillerde masalara konu olan, halk psikolojisinin kırılganlaştığı bir konu ise, ona, akıl ve basireti merkeze alarak yaklaşmak gerekiyor.

Tabii ki hala şehitlerin geldiği bir süreçte tüm Türkiye’nin psikolojisini gözetmek de kaçınılmazdır.

Elhasıl son derece hassas bir alanda siyaset icra edilecektir.

Şu anda İyi Parti, bir iletişim zemininde HDP’ye hem ülke bütünlüğü, hem terör karşıtlığı gibi ortak zemin çağrısı yapabilecek en avantajlı parti konumundadır. Uzaktan suçlamak yerine bir iletişim zemini kurup, ortak paydalar oluşturmak… Bunu söylüyorum, bu Türkiye’ye kazandıracaktır. Söylemler planında ateşin üzerine benzin dökerek değil.

YORUMLAR (110)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
110 Yorum