Albayrak’ı yedirmeme soruları

AK Parti durdu durdu sonunda patladı, gümbür gümbür bir Berat Albayrak müdafaası ve sahiplenme atağı başlattı. 

Buna devam edeceklerse nasıl gittiğini bilmek isterler. Kampanya nerede etkili olamadı? Boşlukları, açıkları, hikayenin hala doldurulmayı bekleyen zayıf ve eksik tarafları neler?  

Yardımcı olmak gayesiyle tespit ve  gözlemlerimi kısaca geri bildiriyorum. 

Önce arka planını hatırlayalım mı? 

Bir: Hazine ve Maliye Bakanlığından sitemkar, alışılmadık bir Instagram açıklamasıyla ayrılmıştı. Devlet adabı gereği, üst makama usulünce bir istifa dilekçesi bile arz etmediği anlaşılmıştı. Ve "görevden affını isteyip talebinin kabul edildiği", ancak uzun bir sessizlikten sonra doğrulanmıştı. 

İki: Lafı dahi yetmiş, gideceği  duyulur duyulmaz, henüz kesinleşmeden piyasalar rahatlamıştı. Dolar hemen düştü, borsa derhal çıktı diye muhalefet, arkasından teneke çalmıştı. İktidarsa eski bakanı savunmaya geçmek için  3 ay bekleyecekti. 

Üç: Üstüne üstlük Cumhurbaşkanı Erdoğan da aynı kanaatteydi, Albayrak'ın boşaltmasıyla yerine gelen yeni kadronun ekonomiyi rahatlattığını düşünüyordu. Yönetimdeki değişimin piyasalardan olumlu tepki almasından memnuniyetini kaç kez vurgulamış, "doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" demişti. 

Şimdi hikaye, hem de rötarlı olarak silbaştan anlatılacaksa, inandırıcılık ve ikna sorunu yaşanacaktır. 

İktidar, önceliği şu belirsizlikleri gidermeye vermeli değil miydi: 

Yedirmemek için niye geç kalındı, ne değişti, hikayeyi yeni baştan yazma ihtiyacı nereden doğdu? 

Albayrak'ın damat vasfı öne geçirilmese aslında ekonomide gayet de başarılı bir performans sergilediği, bu arka plandan nasıl çıkarılacak? 

Ardı getirilecekse, muğlaklığın fazlası aşağıda. 

DAMAT DİYE Mİ, GARA'YI ÖRTBAS İÇİN Mİ? 

Albayrak, ayrılmasından kırk gün önce Yeni Ekonomi Programı açıklamıştı. Tutturacağı üzerine iddiaya girdiği büyüme hedefini, gider ayak yüzde 5'ten binde 3'e çektiğini unutmayalım.  

Kişi başı milli gelir dahil 2023 hedefleri, önceki sene yarıya indirilerek güncellenmişti. Albayrak'ın, onları tekrar revize edip daha aşağı çektiğini de akılda tutalım... 

Şu halde, kendi notlarıyla bile karnesinin üstün başarılar, yıldızlı pekiyilerle dolduğu nasıl söylenecek? 

Albayrak, damatlığı sebebiyle önyargılara kurban gitti deniyor... 

Damat olmasa yine kişisel donanım ve meziyetleriyle bu görevlere layık görülür müydü?  

Kritik bakanlıklara atanmasa, kamu görevleri ütslenmese sırf damat olduğu için yine eleştiri oklarına hedef seçilir miydi? 

Ayrıca muhalefet, Gara operasyonundan dolayı toplumdaki öfkeyi terör örgütü PKK'dan uzaklaştırmak için Albayrak'ın üstüne gidiyorsa...Bu Bay Kemal'in bir komplosuysa, hedef şaşırtmayı amaçlıyorsa... 

Bay Kemal dün niye Gara sorularını unutturmadı, fırsat varken konudan niçin uzaklaşmadı? İstanbul seçimlerine müdahale için mektup yazdırılan Apo'ya, rehinelerin kurtarılması için neden mektup yazdırılmadığını ne maksatla yine kurcaladı?

İTİBARI YA DA BAKANLIĞI İADE EDİLECEKSE 

Albayrak'ın giderken söyledikleri, kavgada bile edilmeyecek, yenilmez yutulmaz laflardı. 

Sürpriz ve sitemkar ayrılığının üzerindeki esrar perdesi hala kalkmış değil. Nedeni neydi, zehir zemberek bir noktaya nasıl geldi, aydınlatmaya oradan başlamak gerekmez miydi? 

"At izi it izine karıştı, Hak ile batılı ayırmak zorlaştı, Mevla sonumuzu hayreylesin" sözleri kimeydi ve ne anlama geliyordu? Bu satırların sırrı, burnundan solumasının şifresi çözülmeyecek mi? 

Sağlık gerekçesiyle bakanlığı törenle devretmeden, apar topar bıraktı. Eğer iktidarın bu ani parlaması, dönüşüne hazırlık içinse sağlığı artık toparlandı denilebilir mi? 

Merkez Bankası rezervlerine ne olduğu ve ekonomide kötü yönetimden şikayet, Gara'dan çok önce de muhalefetin gündemindeydi. İkisinin de peşi bırakılacağa benzemiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, MB rezervleri hakkında yanıltıldığı, kasanın eksi bakiyeye düştüğünü öğrenince de kızdığı, Albayrak'ı istifaya sürükleyen sürecin böyle başladığı konuşuluyordu. 

Cumhurbaşkanı, MB rezervlerinin yerinde durduğunu, yanlış bir tasarruf olmadığını söyleyerek bu rivayetleri sonunda yalanladı.  

Albayrak, günah keçisi olmaktan kurtulmuş oldu, sorumluluk üstünden kaldırıldı, tek başına onun sırtına yıkılamayacak. Aksi hakkaniyete de insafa da sığmazdı. 

Fakat borçlarla emanet paraları brütten çıkınca net rezervlerin eksiye düşüp düşmediği açıklığa kavuşturulmadı. Bu yapılmadan Albayrak'a bırakın bakanlığı, itibarının iadesi nasıl mümkün olacak? 

Tüm spekülasyonlara bir son vermek için, işin aslını milletle paylaşmak, kasanın durumu hakkında halkı tam bilgilendirmek daha doğru bir kalkış noktası olmaz mıydı?

YORUMLAR (77)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
77 Yorum