Arapça fobimiz AB’yi bir yendi ki!

Hani okulların açılışıyla ilgili kutlama mesajını Arapça da yayınlamıştı. Türkçe ve İngilizce'nin yanında...

Finanse ettiği projeler hakkında, Suriyelileri kendi dillerinde de bilgilendirmek için bunu 3 yıldır yaptığını söylemiş ama ayaklanan Twitter ahalisine laf anlatamamıştı ya hani...

Tepkileri dindiremeyince de çareyi, Arapça fobisine toslayan o mesajı silmekte bulmuştu ya...

İşte aynı AB Türkiye Delegasyonu, sadece bir hafta sonra, MEB'le bir eğitim finansmanı projesini daha imzaladı.

Fakat durun, içimizdeki fevri Arapça düşmanlığı hemen depreşmesin. Bu kez Twitter hesabından sadece Türkçe ve İngilizce bilgilendirme yaptı.

Hatta o gün bugündür tövbe etmiş durumda, ilgili duyurularında bir daha Arapçayı zinhar ağzına almadığı görülüyor.

Dil paranoyamızın fendi, Suriyeli çocuklara Türkçe öğretmek için yüz milyonlarca avro para harcayan AB'yi yendi. Zapta gelmeyen Arapça fobimizin zaferi kutlu olsun, gurur duyulacak bir başarı!

Ajda Pekkan'ın da kulakları çınlasın, içinde çırpındığımız 'extrem tenakuzlar'a AB'yi de çektik nitekim.

Resmi Twitter hesaplarında, 9 Eylül'den önceki Arapça iletileri hala duruyor. Gözleri bir korkmuş pir korkmuş ki o günden sonra bıçak gibi kesiliyor.

Anadolu Ajansı, önceki gece detaylı bir haber geçmese fark etmeyecektim.

MEB ile AB Türkiye Delegasyonu arasında, "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim III Projesi" imzalanmış. İşbirliğinden duyulan karşılıklı memnuniyet ifadeleri ve övgüler eşliğinde...

Türk ve Suriyeli çocukların yararlanacağı 180 yeni okul yapımına dair bir protokol. Ek 100 milyon avroluk hibe desteği öngörüyor.

Böylece, AB'nin fonladığı eğitim projelerindeki öğrenci sayısı 160 binden 190 bine çıkarılıyormuş. Okul sayısı da 220'den 401'e. Toplam hibe meblağı ise 575 milyon avroya...

Bugüne kadar fonladıkları projelerin neyi kapsadığına örnek mi?

Mesela; 23 ilde 4 bin 500 Türkçe öğretmeni istihdam edilerek 257 bin çocuğa dil eğitimi verilmiş.

Mesela; 176 yeni okul inşa edilmiş. 60 bin öğrenciye eğitim hayatlarında geri kalmamaları için kurs ve ek ders hizmeti sağlanmış.

Mesela; 67 bin 500 çocuğun okul ulaşımı giderleri karşılanmış.

Ancak bunların hiçbiri, duyarlı kamuoyumuzu alarma geçirmedi, sinir uçlarımıza dokunmadı.

Ne "Sevr'i mi hortlatmak istiyor bu AB" diyen çıktı. Ne "Resmi dilimizin Türkçe olduğunu bilmezmiş gibi bizi sinsice Araplaştırma projesi mi yürütüyor" diyen. Ne de "Emperyalizmin ülkemiz üzerindeki gizli planlarından habersiz mi sanıyorlar bizi" diye infiale kapılan.

Yeter ki Arap alfabesini karıştırmasınlar işe. Elifba'lı paylaşım gördüğümüzde akılcılığımız da gerçekçiliğimiz de başımızdan gidiyor.

Yok ama Suriyelilere Türkçe öğretmeyi fonluyorlarmış. Yok ama bizim çocuklarımız da bu destekten yararlanıyormuş, yok bilmem ne...

Geçsinler, o harfleri görünce galeyanımıza hakim olup sakin düşünemiyoruz.

Neyse ki lam'dan cim'den anlamadığımızı AB de öğrendi, Türkçe-Arapça eğitimin parasını verip İngilizce duyurma işine bakıyorlar.

Bir tehlikeyi daha başarıyla savuşturduğumuza sevinebiliriz, son emperyalist saldırı da püskürtülmüştür, hadi rahatlayalım.

YORUMLAR (28)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
28 Yorum