Semtürreise nasıl yerleşti Orhan Veli?

Berlin Şiir Evi'nin portalı Lyrikline'da, geçen yıl en çok okunan şiirler sıralamasında Orhan Veli'nin Anlatamıyorum'u ikinci gelmişti...

Uzun süredir hasret kaldığımız bir başarı ki hafta boyu milli gururumuzu okşadı, hemen her mecrada iftiharla duyuruldu, hala övünç ve sevinçle paylaşılıyor.

Fakat bu başarıda en büyük payın sahiplerinden birinin hiç anılmamasına gönlüm el vermiyor. Yapılan haksızlık ve vefasızlığa değinmeden geçemiyorum.

'Dünyada en çok okunan ikinci şiir' haberleri, Lyrikline'a Türkiye'den hatırı sayılır yeni takipçi kazandırmış. Site iki gün önce, haberin yayılmasını sağlayarak bu ilgiyi tetiklediği için Türkiye partneri şair-yazar Metin Celal'e Twitter'dan teşekkür etti. Bence de hak etti, bu kadirşinaslığı takdir etmiyor değilim.

Ama neden aynı kadirşinaslık AK Partili Ali İhsan Yavuz'dan esirgeniyor, ona da ağdalı bir teşekkür yok mu? Affedilmez bir ihmalkarlık!...

Anlatamıyorum'un bu sürpriz yükselişinde "Hiçbir şey olmadıysa bile mutlaka bir şeyler oldu, bakın ben başka bir şey söylüyorum" siyasetinin etkisi nasıl inkar edilebilir?

Ali İhsan Bey'in paraladığı o yalın lügatin edebi sonuçlarından biriyle karşı karşıya olduğumuzu kabul edelim.

Parlamış, hatta yeniden patlamışsa bunu Anlatamıyorum'un şairinden ve unutturmayan şiir ehlinden sonra hiç şüphesiz Ali İhsan Bey'e de borçluyuz. Hissesi gözardı edilemez. Hani alkış ve tezahürat!

Anlatamıyorum'un dünya sıralamasına girmesiyle 'bir şeyler oldu' edebiyatı arasında keyfi bağ kurmuyorum.

Hayır, sadece şu dizelerle akrabalığından dolayı da değil: "Bir yer var, biliyorum/Her şeyi söylemek mümkün/Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum/Anlatamıyorum."

Aynı ıstırabı anlatıyor göründüğü yetmezmiş gibi, zamanlamayı da koyun bu çakışmanın üstüne...

Haberlerde, Türkiye'den Lyrikline sitesine ilginin her geçen gün arttığı, son yıllarda hep ilk 5'e girdiğimiz belirtiliyor.

Önceki senelerin listelerinde de benzer bir korelasyon var mı diye merak ettim. Bu bilgiye siteden ulaşamayınca da Metin Celal'i aradım...

Meğer sitede açıklanmıyormuş bu istatistik. Editörler toplantısında paylaşılıyor, oradan yayılıyormuş. Var olsun, Metin Celal duyurmasa haberimiz olmayacaktı yani.

Ayrıca; 2016-17 arasında Türkiye, siteye girişte yedinci sıradayken geçen sene üçüncülüğe çıkmış. Ama bu, en çok şiir okuyan ülkeler listesiymiş.

En çok okunan şiirler listesine gelince, Türkçe bir şiir daha önce ilk 10'a hiç girememiş, ilk kez görülüyormuş.

Bu da, Ali İhsan Bey'in Türk edebiyatına katkısını ispat için başka kanıta ihtiyaç bırakmıyor.

Rahatlıkla şunu söyleyebiliriz; günlerdir kutladığımız edebi ödül, biraz da Ali İhsan Bey'in eşsiz katkısının eseridir.

Onun verdiği ilhamla, aslında alakası yokken Orhan Veli'nin bu şiiri, anıştırma yoluyla okurca yeniden yorumlandı. Ama bu kez alaycılığa oturtularak ironi ve hiciv için...

Semtürreise yani en baş tarafa, şiirseverlerin ta başucuna işte böyle gelip yerleşti Anlatamıyorum şiiri, sağ olsun Ali İhsan Bey!

YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum