Fener’in ışığı nasıl?

Savaşı yaşayan bir ülkenin, kendi stadında maç oynayamayan ekibi Dinamo Kiev. Onlara her yer deplasman. Üstelik kadro sıkıntısı çekiyor, yabancı futbolcusu yok gibi, sadece öz kaynaklardan beslenebiliyor. Ancak kendisine yarışmacı yapan önemli bir avantajı var: Mircea Lucescu. Rumen teknik adam, o kadar uzun süredir Ukrayna futbolunun içinde ki, yabancısı kalmasa bile Ukraynalı futbolcularla bir iddia ortaya koyabiliyor. Dün de biraz öyle oldu. Geçmişin görkemli kadrolarından yoksun Dinamo Kiev, akılcı bir oyunla önce Fenerbahçe’yi durdurmayı, ardından kontrataklarla golü bulmayı düşünerek oynadı. Türkiye ligini ve Fenerbahçe’yi yakından takip etmesinin avantajıyla Sarı-Lacivertlileri ilk yarıda kilitledi. Valencia’nın kafa vuruşu dışında Fenerbahçe’nin çift forvetine pozisyona girme izni vermedi. Kiev açısından tek sorun Ferdi ve Rossi ile etkili olan Fenerbahçe sok kanadıydı ama bu oyuncuların içeri girmek yerine uzun pas ve ortalarla topu santrforlara ulaştırmaya çalışması Ukrayna ekibini kısmen rahatlattı. İkinci yarıda Fenerbahçe’nin oyuncu değişikliklerine karşılık veremeyince güç dengesi bozuldu ve kalan süre Kiev için sıkıntılı geçti.

Jorge Jesus, sahaya İsmail Kartal’ın kadrosundan 9 isimle çıktı. Yeni transferlerden Arao ve King’e forma verdi. İlk resmi maç üzerinden analiz yapmak doğru olmaz ama bu aşçının da aynı malzemeyle farklı yemek yapamayacağının işaretleri vardı. Valencia’nın yanına King’i koyup orta sahanın göbeğinde de Arao ve İsmail Yüksek’i tercih etti. Ancak Arao’nun henüz takımı tanımaması, hocanın çok güvendiği anlaşılan İsmail Yüksek’in çok fazla yana oynaması, belirleyici paslar atamaması Fenerbahçe forvetlerini çölde bir damla suya muhtaç kalan seyyahlar gibi pasa hasret bıraktı. Bunda sağ çizgide oynayan İrfan Can’ın ön plana çıkamamasının da etkisi vardı.

Jesus’un oyuna müdahalesi tarzı ile ilgili ip uçları verecekti. Portekizli teknik adam sistemini, 4-4-2’yi bozmadı. İkinci yarıya Serdar Aziz- Tisserand değişikliği ile başlamıştı. 65. dakikada King- Lincoln, İrfan Can- Bruma hamleleri ile sistemi değil aksayan oyuncuları değiştirdi. 72. dakikada da Arda Güler ve Serdar Dursun’u oyuna alarak skoru değiştirmek için kararlı olduğunun mesajını verdi. Nitekim sonradan oyuna giren isimler, özellikle Arda Güler- Bruma ikilisi fark yaratacaklarının işaretini verdi. Bu maçta oyuncular da kendilerini kadroda görmek istiyorlar da Jesus’un sistemine adapte olmak zorundalar, bunu gördüler.

Fenerbahçe açısından artıları ve eksileri olan bir maçtı. Aralık 2021’den beri resmi maç oynamayan, kadrosu dağılan Dinamo Kiev karşısında yeteri kadar gol pozisyonu üretemedi ancak rakibe ciddi bir gol fırsatı da vermedi. Fenerbahçe savunması ani gelişecek Kiev baskınlarına karşı uyanık ve hızlıydı. Her ne kadar tarafsız saha görünse bile deplasmandan beraberlikle dönmek ise önemliydi.

Sezonu erken açmak, resmi maçlara temmuz ayında başlamak takımları her zaman zorlamıştır. Fenerbahçe de hem bunun hem de yeni bir hocanın bazı sıkıntıları atamamış göründü. Bu tür dönemeçlerde önemli olan yola devam etmektir ve Fenerbahçe kazasız belasız yolu yarıladı.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum