Ağlanacak hale gülmek…

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati geçen hafta katıldığı televizyon programında “sizin ülkede enflasyon çok yüksek” diyen ‘yabancı bakana’ verdiği okkalı cevabı açıkladı.

Bakan Nebati mevzuyu şöyle anlatıyor:

“Yabancı ülkenin bir bakanıyla sohbet ediyoruz. ‘Sizin ülkede enflasyon çok yüksek’ dedi, ben de ‘doğru’ dedim. Biz bununla mücadele edeceğiz, biz bunu çözeceğiz kararlıyız. ‘Ama bakın, ben bu enflasyonla sokağa çıkıyorum. Siz yüzde 10 enflasyonla sokağa çıkamıyorsunuz’ dedim.” (3 Ağustos 2022)

Bakan Nebati doğru söylüyor. Enflasyonun 10’a yükseldiği ülkelerde kızılca kıyamet kopuyor. Ekonomiden sorumlu bakanlar utancından sokağa çıkmıyor, çıkamıyor.

Yüksek enflasyon bakanları koltuğundan ediyor, istifa ettiriyor. Daha geçen ay ekonomik krizin derinleştiği Arjantin’de enflasyon yüzde 60’ı aştığı ve parası aşırı değer kaybettiği için Ekonomi Bakanı Martin Guzman halktan özür dileyerek istifa etti. (3 Temmuz 2022)

Yabancı ülkelerde bakanlar, siyasetçiler başarısız olduklarında, yaptıkları hatalar ortaya çıktığında utanıyorlar, istifa ediyorlar. Hataları örtbas edilmiyor.

Sorumluklarını kabul ederek onurlarıyla istifa ediyorlar.

*Norveç’te Balıkçılık Bakanı Per Sandberg devletin kendisine zimmetlediği telefonla İran’a tatile gitmesinin ardından gelen tepkiler üzerine istifa etti. (13 Ağustos 2018)

*İsveç Ulaştırma Bakanı Maria Borelius evinde çalışan dadının sigortasız çalıştığı ortaya çıkınca özür dileyip istifa etti. Sadece bakanlıktan değil, milletvekilliğinden de istifa etti. Görevden alınmadı, kendisi çıktı istifa etti, evine döndü.

*2013 yılında Japonya’da okullara ve huzurevlerine küflü pirinç gönderildiği ortaya çıkınca Tarım Bakanı Seiichi Ota özür dileyip istifa etti.

*2013 yılında doktora tezinde intihal yaptığına karar verilen Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan özür dileyerek istifa etti.

*2013 yılında Güney Kore’de Devlet Başkanı yaşlılık maaşı sözünü yerine getiremediği için, hükümetin Sağlık Bakanı Jin Yong özür dilerek istifa etti.

*2015 yılında Makedonya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Janakieski, yaşanan tekne faciası sonucunda 15 turistin hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti, “doğal afet, takdiri ilahi” edebiyatı yapmadı.

*2015 yılında İtalya’da büyük alt yapı projelerinde öne sürülen yolsuzluk dosyasında kamu ihalelerine fesat karıştırmak, rüşvet ve zimmete para geçirmekle suçlanan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi daha hakkında bir soruşturma başlamadan istifa etti.

*Avusturya Halk Partisi politikacılarından Norbert Kapeller, hayatını yitiren bir yakının engelli kartını kullandığı tespit edilince istifa etti.

*2013 yılında Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, elektrik faturalarının kabarık gelmesi ülke genelinde prostestolara neden olunca istifa etti. ‘Dış güçler, ekonomimizi bozuyorlar’ hamaseti yapmadı, elektrik faturaları yüksek diyen halkı vatana ihanetle, “Boyko Borisov’suz bir Bulgaristan” istemekle suçlamadı, “iradeyi halka geri verdiğini, başaramadığını” söyleyerek istifasını verdi.

*Almanya Aile Bakanı Anne Spiegel Nisan 2022 tarihinde, bir yıl önceki 2021 yazında (o tarihte Çevre Bakanı) 134 kişinin öldüğü sel felaketinde tatile gittiği ortaya çıkınca oluşan tepkiler üzerine görevini bıraktı.

Yabancı bakanlar ülkelerinde enflasyon yüzde 10’a çıktığında sokağa çıkamıyor çünkü ülkeleri hata kabul etmiyor. Başarısızlığın sorumluları istifa ediyor. Enflasyon yüzde 10’a çıkmasın diye çaba sarf ediyorlar. Yozlaşmaya karşı sıfır tolerans var ‘yabancı bakanın’ ülkesinde. O yabancı bakanın ülkesinde ismi yolsuzluk iddialarına karışan siyasetçiler, bakanlar istifa ediyor.

***

Bir de bizim ülkemize bakın. 20 yıldır aralıksız iktidarda olan AK Parti döneminde hiç mi buna benzer şeyler olmadı. Belki daha fazlası.

Kim istifa etti peki? Kim sorumluluk aldı?

Dolayısıyla Sayın Nebati, enflasyon yüzde 80 değil yüzde 180’e çıksa bile sizler sokağa da çıkarsınız, o televizyon kanalı senin bu televizyon kanalı benim der dolaşırsınız. Karşınızdaki sunuculara gözlerinizin ne kadar parladığını göstermeye çalışırsınız.

Zaten o yabancı bakan da kesinlikle sizi ve ülkemizi kıskanmıştır.

Dünya da zaten ülkemizin ekonomik başarısını takdir ediyor. Uyguladığınız ekonomi politikalarını büyük bir şaşkınlıkla izliyorlar. Siz siz olun sakın ekonomi politikalarınızın sırrını kimseyle paylaşmayın. Aman ha!

Bırakalım kıskansınlar ülkemizi. Enflasyon dediğiniz nedir ki değil mi Sayın Nebati, iner de çıkar da…

Önemli olan ülkemizin bekası...

***

Meselenin aslına bakılırsa acı gerçek şu: İktidardaki politikacı sorumluluk duymuyorsa, bizler, vatandaşlar sorumlu tutuyor muyuz?

Biz hesap soruyor muyuz?

Bakan sokağa çıksa sorguya çekiyor muyuz?

İktidar partisinden tek milletvekili çıkıp da “niye bu enflasyon” diye soru sordu mu, sorabildi mi?

Evet, “nasılsanız öyle idare ediliyorsunuz.”

Demokrasi için de refahlı ülke olmak için de önümüzdeki yol, hayli uzun maalesef. Çünkü biri olayınca öbürü olmuyor.

YORUMLAR (52)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
52 Yorum