Ukrayna Savaşında nereden nereye

Bundan yedi ay evvel, Ukrayna topraklarında hızla ilerleyen Rus ordusunun her an başkent Kiev’i alabileceği konuşuluyordu.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ülkeden kaçacak, Rus yanlısı bir hükümet kurulacak, Rusya bütün Ukrayna’ya hükmedecekti…

Öyle olmadı.

Rus ordusu Kiev kapılarından geri püskürtüldü.

Başka cephelerde çok ağır yenilgiler alıp çok büyük toprak kayıpları yaşasa da Ukrayna direnişi o moralle -ve tabii ki Batı’dan gelen askerî yardımlarla- iyimserliğini besleyebildi ve azmine azim katabildi.

Büyüdükçe büyüdü Ukrayna direnişi.

Karşı taarruza dönüşecek kadar.

***

Ukrayna’nın yaklaşık beşte birini işgal eden Rusya’nın ilerleyişi durdu, hatta gerileyişi başladı.

Eylül ayı başında karşı taarruza geçen Ukrayna ordusu, Harkov (yahut Harkiv) bölgesinde birçok yerleşim yerini işgalden kurtardı.

Bunu sadece Zelenski ve diğer Ukraynalı yetkililerin açıklamalarından değil, Harkov’daki işgal rejiminin temsilcisi Vitali Gançev’in açıklamasından da biliyoruz.

Gaçev, geçen cuma günü Rus devlet televizyonuna verdiği beyanatta, Ukrayna birliklerinin bölgedeki bazı yerleşim yerlerini “çok keskin ve hızlı” bir ilerleyişle geri aldığını açıkladı.

Zelenski’nin dünkü “Ulusa Sesleniş” konuşmasına göre, eylül ayı başından beri Rusya’dan geri alınan topraklar 2 bin kilometrekareye yakın.

Ukrayna ordusu, 2014’ten beri Rus işgali altında bulunan Donetsk bölgesinin bitişiğindeki İzyum şehrinin kapılarına dayandı

Harekâtın süreceğini, “tüm” Donetsk’in kurtarılacağını, ülkede Ukrayna bayrağının yükselmediği hiçbir yerin kalmayacağını ve Ruslar için en iyi seçeneğin kaçmak olduğunu söylüyor Zelenski.

Abartıyor mu Ukrayna’nın gücünü?

Vaktiyle Rus uydusu “Donetsk Halk Cumhuriyeti”nin savunma bakanlığını ve Donbas (Donetsk ve Luhansk) milislerinin komutanlığını yapmış olan eski FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi) albayı İgor Girkin’e bakılırsa, hayır, abartmıyor.

Girkin, geçen hafta başında Telegram’da paylaştığı bir mesajda dedi ki:

“Ukrayna’daki savaş, Rusya tamamen mağlup oluncaya kadar devam edecek. Çoktan kaybettik, sonun gelmesi an meselesi.”

Dikkat buyurun; bu mesaj yazıldığında Ukrayna ordusu Harkov’da henüz o kadar ilerlememişti.

Bölgedeki son durum, Girkin’in Rusya namına kötümserliğini iyice beslemiş olmalı.

***

Gelecek günlerde, haftalarda, aylarda şartlar değişebilir, sonra yeniden değişebilir, sonra yeniden…

Ama anlı şanlı Rus ordusu tarafından kurbanlık koyun gibi Putin’in ayağına serileceğine kesin gözüyle bakılırken şahlanan Ukrayna’nın Moskova’yı fena halde sarstığı ve bu gidişle saha çok sarsacağı kesin.

YORUMLAR (62)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
62 Yorum