Gerçeklik mücadelesi!

Üretim-Yatırım-İhracat-İstihdam... Slogan bu...

GSYH 2022 yılı 3. çeyrekte yüzde 3,9 reel büyüme gösterdi.

Zenginleştik mi ..!

Aynı dönemde tüketim harcaması yüzde 19,9 arttı.

Çılgınca tüketiyoruz.

Tüketiyoruz ama ne ile? Gelir mi arttı ya da tüketime karşılık üretim mi arttı?

İşte ona bakınca durum daha da zorlaşıyor. Tüketimin yüzde 19,9 arttığı dönemde sanayi üretimi sadece ve sadece yüzde 0,3 artmış. Tarım ise yüzde 1,1 artışta kalmış.

Üretmeden tüketiyoruz... Nitekim dün vermiştim; dış ticaret açığı -43,5 milyar dolardan -103,1 milyar dolara yükseldi.

Ama tüketimin kaynağı ne? Gelir artıyor mu?

Ücretliler kısmında durum hiç öyle göstermiyor. Ücretlerin gelirden aldığı pay %23,7’ye gerilerken finans sektörünün büyümesi %21,6’ya çıkmış.

Yani slogandaki üretimin yerini tüketim; ihracatın yerini de ithalat almış ama biz ısrarla sloganda tam tersini söylemeye devam ediyoruz.

O zaman hangisi doğru? Veriler mi yoksa slogan mı?

***

Ekonomide olsun siyasette olsun ortada verilerin ve yaşanılanların tam tersi bir söylem var. Mesela AK Parti HDP’yi hem de Adalet Bakanı nezdinde ziyaret etmişti.

Ama dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından aktarıyorum: “Eski Türkiye ipiyle indikleri kuyudan da çıkarta çıkarta terör örgütünü kollayan masanın etrafındakilere gülücük dağıtan ucube bir teklif çıkarttılar.”

Sanırsınız daha kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı Kabinesinden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ HDP’nin kapısına gitmemiş...

***

Bir de bilgilendirme konusu var.

Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor ki “Yaptıklarımız ve yapacaklarımızla doğru şekilde bilgilendirmediğimiz her bir kardeşimizin muhalefetin yalan ve iftiralarının hedefi haline geleceğini unutmayalım.”

Üstte verdim...

Gerçeklerle sloganlar çok farklı...

Acaba doğruyu sloganda mı arayacağız yoksa veri ve bilimde mi?

***

Bir de şu konu var tabii.

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden: “Aslına bakılırsa bunların derdi ülkeyi yönetmek değil, sadece devletin imkanlarını kendi aralarında paylaştıracak, paravan bir şirket kurmaktır! Biz size paravan bir şirket kurdurmayız.”

Bu açıklama aklımıza Varlık Fonu’nu getiriyor.

Sahi Varlık Fonu kime ve neye çalışıyor?

***

Konuşmanın bazı bölümleri ve notları vermeye devam edelim. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Herkese bir şey verelim, bunu yapmak suretiyle oy toplayacaklarını zannediyorlar. Benim milletim bunu yutmaz. Eğer bugün ekonomide Türkiye bir kalkışmanın içerisindeyse bu bir şeyi gösteriyor; Türkiye güçleniyor.”
Acaba burada “seçime mal olsa da çıkartmam” dediği EYT’yi mi; 3600 ek göstergeyi mi kast ediyor olabiliriz.

Ve son cümle: “Seçim günü iş sandıkta biter. Sandıklara sahip çıkacağız. Sandıkta oynanmak istenen oyunlara karşı dikkatli olacağız. En küçük eksikliğe meydan vermeyeceğiz. Oyunlara karşı dikkatli olacağız.”

Acaba ne olacak?

YORUMLAR (35)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
35 Yorum